Tien keer karakter en sfeer

Tien tips om in je splinternieuwe woning de gouden combinatie van karakter en comfort te realiseren

‘De sfeer van een oud huis krijg je nooit voor elkaar in een nieuwbouwwoning.’ ‘Nieuwbouw? Dat is niks voor mij.’ Dit hoor je wel vaker, ten onrechte. Juist een nieuw huis biedt alle kansen om een warm thuisgevoel te creëren, zelfs in de sfeer van een jaren ’30 woning. Met deze tien tips creëer je een warm gevoel vol karakter en sfeer in je splinternieuwe huis.

Sfeervol interieur nieuwbouwwoning

1. Kleur

Kleur biedt als sfeermaker in huis ongekend veel mogelijkheden. Geef alle deuren in huis een contrasterende diepe kleur of verf je muren inclusief plafond in een sfeervolle poederkleur. Schilder een lambrisering in de hal. Ga op kleurrijke ontdekkingsreis, verlekker je aan de prachtige kleurstalen in de bouwmarkt en laat je adviseren bij een speciaalzaak. Leveranciers bieden zelfs op de jaren ’30 afgestemde en oud-Hollandse kleurpaletten.

slaapkamer interieur met bed

2. Licht

Bij kaarslicht ziet je etentje er ineens anders uit. Precies zo werkt het in je woning. Verlichting maakt het verschil. Door na te denken over dimmers, warm licht of een systeem met wisselende kleuren, creëer je voor iedere ruimte op welk moment dan ook de juiste sfeer. Hoewel je zelf een heel eind kunt komen, kun je ook een professional inschakelen om samen een lichtplan voor (een deel van) je woning te ontwikkelen.

3. Materiaal

De materialen waarvoor je kiest hebben een bepalende rol in de sfeer die een ruimte uitstraalt. Kies je vooral voor de warme uitstraling van hout, met toevoeging van bijvoorbeeld een industrieel element van staal? De combinatie tussen eigentijds industrieel en klassiek doet het ook in nieuwbouwwoningen ontzettend goed. Bedenk wel dat de materiaalkeuze voor vloer, meubels, wand- en raambekleding van invloed is op de akoestiek van de ruimte, zie tip 10. En ook dat heeft gevolgen voor de sfeer.

 

4. Meubels

Ademen jouw meubels het juiste gevoel? Op iedere meubelboulevard vind je de prachtigste stukken om je huis mee te verfraaien. Maar er is meer. Neem eens een kijkje bij een ambachtelijk meubelatelier, tweedehands zaak of interieurveiling. Pimpen of het opnieuw (laten) bekleden van meubels is dé manier om je woning jouw signatuur en sfeer mee te geven.

Woonkamer met bank

5. Deuren

Een nieuwbouwwoning wordt gewoonlijk afgewerkt met gladde deuren, die je eenvoudig met primer en verf een kleurtje kunt geven. Hoewel vooral zijdeglans verf wordt toegepast, kan hoogglanslak een bijzonder effect geven aan je woning. Ook kun je werken met profielen, die je voor een klassieke uitstraling eenvoudig op een vlakke deur kunt aanbrengen.

 

Handen wassen onder gouden kraan

6. Kranen

Kranen zijn echte eyecatchers in je keuken en badkamer. Als je de juiste keuze maakt, kunnen ze een ontwerp op een geweldige manier versterken. Met bijvoorbeeld matzwart of (rosé)goud in combinatie met sfeervolle houtlook of marmeren wandbeplating geef je je badkamer de allure van een thuisspa.

7. Plinten

Zonder aandacht voor details zoals plinten (maar ook gordijnroedes en stopcontacten) wordt je ontwerp ongeloofwaardig. In grote lijnen ademt je huis bijvoorbeeld een jaren ’30 sfeer, maar omdat de details niet kloppen, werkt het niet. Dat is zonde. Kijk goed welke hoogte en kleur van de plinten passend zijn bij je nieuwe interieur.

 

8. Vloer

Je keuze voor een bepaalde vloer is er meestal eentje voor jaren. Alleen al vanwege de kosten, wil je dat je vloer niet alleen lang meegaat, maar dat je ‘m ook mooi blijft vinden. Niet iets om impulsief mee om te gaan. Hout, parket en pvc zorgen voor een warme uitstraling en bieden ontzettend veel mogelijkheden. Kies je voor een gietvloer, dan is het een goed idee om qua stoffering, raamdecoratie en meubilair te kiezen voor warme materialen.

3 planten in pot

9. Groen

Planten en bloemen zijn vaak een sluitpost, waarover pas in allerlaatste instantie wordt nagedacht. Dat is jammer, want groen doet iedere woning goed als het gaat om woonsfeer en -klimaat. Blad- en bloemkleur, hoogte en aantal: planten en bloemen brengen leven in je interieur. Eén grote plant, meerdere in een hoek of juist hangend vanaf het plafond? Groen verdient aandacht!

modern interieur in natuurlijke botanische stijl

10. Akoestiek

Kies je voor warme materialen, dan zit het met de akoestiek in de ruimte wel snor. Stoffen zoals vilt en velours zijn uitstekend voor een prettige akoestiek. Gebruik je harde materialen met gladde oppervlakken zoals staal en beton en breng je geen of weinig stoffering aan, dan kan de ruimte gaan galmen. Dat geeft een kille sfeer. Kies dus op z’n minst voor een mix aan materialen.

Bonustip: Maak verschillende moodboards om te experimenteren met kleur en materialen. Zo ontdek je hoe deze tien tips je nieuwe woning omtoveren tot een sfeervol thuis, dat niet onderdoet voor een pand van een eeuw oud!

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.