De BENG en TO-juli-eis uitgelegd

Duurzaam en energieneutraal wonen in een huis van Heijmans

Per 1 januari 2021 gelden er nieuwe eisen voor de energieprestatie van woningen en is het bij nieuwbouw verplicht om te voldoen aan deze eisen. De nieuwe bouwregels stellen eisen aan fossiel energiegebruik, het opwekken van hernieuwbare energie van woningen en de maximale opwarming.

 

Dit betekent dat we bij de bouw van onze woningen met veel meer zaken rekening houden dan enkel de isolatie. In een huis van Heijmans woon je duurzaam. En dat zorgt niet alleen voor veel comfort in je woning, dat merk je in je portemonnee!

Vrouw bij thermostaat

Wat zijn de BENG-regeling en TO-juli-eis?

BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen en TO-juli staat voor de temperatuuroverschrijding in een gemiddelde maand juli. Het toepassen van duurzame energie na de bouw is ook opgenomen in de BENG-regeling. En de TO-juli-eis voorkomt de ergste opwarming van woningen. De BENG-eisen zijn opgebouwd uit de volgende vier indicatoren die duidelijkheid bieden aan opdrachtgevers, ontwikkelaars, architecten en aannemers.

BENG 1. De maximale energiebehoefte per woning

Allereerst zijn er eisen gesteld aan de hoeveelheid energie die er nodig is om een woning te verwarmen en af te koelen, met andere woorden; wat heeft een woning gemiddeld aan energie nodig om de woning comfortabel te houden, gedurende het hele jaar? De maximale energiebehoefte wordt niet overschreden als de woning is voorzien van goede isolatie, goed isolerende kozijnen met isolatieglas en een goede luchtdichtheid.

 

BENG 2. Het maximaal primair fossiel energiegebruik

Ten tweede zijn er eisen gesteld aan het maximaal primair fossiel energieverbruik. Het primaire fossiel energiegebruik is de hoeveelheid fossiele brandstof die nodig is om de elektriciteit op te wekken voor het gebruik in je woning. Dit maximale getal wordt uiteraard ook afgezet naar gemiddeld gebruik en gemiddeld klimaat gedurende het hele jaar.

 

Bijkomend voordeel: bij het verstrekken van een hypotheek wordt er vaak gekeken hoe energiezuinig een woning is. Door te kiezen voor een duurzame nieuwbouwwoning van Heijmans, kun je dus waarschijnlijk een hogere lening krijgen! Daarbij kom je met een energiezuinige woning vaak in aanmerking voor duurzaamheidskorting op je hypotheekrente. Laat je hierover informeren door je hypotheekadviseur.

BENG 3. 50% hernieuwbare energie

Het is bij de bouw van grondgebonden nieuwbouwwoningen verplicht om voor minstens 50% gebruik te maken van hernieuwbare energie. Bij appartementen is dit 40%. Dit percentage bereiken we onder andere door zonnepanelen te plaatsen.

Uiteindelijk is het van belang dat elke woning een eigen kavelspecifieke BENG-berekening heeft, die gebruikt wordt voor het energielabel. De woonwensen (opties) die je als koper kiest, nemen we mee in deze definitieve berekening die bij oplevering wordt gemaakt. Met name volume vergrotende opties en wijzigingen aan gevel en dak, hebben invloed op de BENG-waarden.

TO-juli; niet al te warm

Doordat moderne woningen goed geïsoleerd zijn blijft de koude in de winter goed buiten. Ook de warmte blijft in de zomer in een nieuwbouwwoning langer buiten. Maar als de warmte in een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning eenmaal binnen is kan ze moeilijker naar buiten. Om te voorkomen dat woningen te lang te warm worden, is er de TO-juli-eis gekomen.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.