In gesprek met kopersbegeleiding

Jouw hulp na ondertekening van het koopcontract

Een nieuwbouwwoning kopen is naast ontzettend leuk, ook spannend. Voordat je handtekening eenmaal onder de koop-/aannemingsovereenkomst staat, heb je al een aantal stappen doorlopen. En dan staan er nog meer keuzes op je te wachten. Welk sanitair wil je in je nieuwe woning? Hoe ziet je droomkeuken eruit? Waar wil je de stopcontacten? Gelukkig maak je deze keuzes niet alleen. De kopersbegeleider is jouw vaste contactpersoon tijdens dit keuzeproces. Hij of zij weet alles over de verschillende opties voor meer- en minderwerk en neemt je mee door het proces. Wij spraken Laura over haar werk als kopersbegeleider.

vorlijke moeder en kind hebben kussengevecht op het bed

Een logische stroom: van makelaar, naar kopersbegeleider, naar bouw

Laura: “Er komt na aankoop veel informatie op je af. Een huis is tenslotte de grootste aankoop van je leven! Daarom zorgen we ervoor dat de informatie gedoseerd en door de juiste persoon op het juiste moment wordt gegeven. In eerste instantie is dat de makelaar. De makelaar kan je alles vertellen over het project, de locatie en de woning. Daarna ga je in gesprek met mij als kopersbegeleider. Ik geef je informatie over de opties, de showrooms en alle mogelijkheden die er zijn.”

“Hierbij nemen we de koperskeuzelijst en de optieplattegronden door. Deze opties zijn vooraf uitgewerkt en geven jou als koper de mogelijkheid om de woning naar jouw wensen aan te passen. Zijn er specifiekere wensen, dan leggen we dit naast de technische uitgangspunten van de woning. Al met al staan we een lange tijd met elkaar in contact. Soms spreken we elkaar dagelijks. Het is belangrijk om na te gaan of alle informatie duidelijk is, zodat je juiste beslissingen kunt nemen. Dat is mijn taak.”  

babykamer interieur met teddybeer en box

Vroeger en nu

Laura: “De rol van kopersbegeleiding is veranderd. Voorheen kreeg je als het ware een lijst met opties, waar je dan vinkjes bij kon zetten en daarna kreeg je een keer de sleutel. Tegenwoordig hebben kopers specifiekere wensen, buiten de kaders. Ze verwachten wat meer. Tegelijkertijd zijn we ook gelimiteerd, omdat de woningen qua techniek steeds moderner en dus ook complexer zijn. Je kunt niet zomaar zeggen: ‘We zetten de indeling op zijn kop.’ Want zodra je bijvoorbeeld twee kamers samenvoegt, moet er iets gebeuren met de installaties. En die moet weer voldoen aan allerlei eisen. Een simplistische wijziging, kan soms grote gevolgen hebben. Het is een kunst om jou als koper goed te informeren en te adviseren binnen deze complexe materie.”

Finesse

Laura: “Het is uiteindelijk ook een kwestie van doen waar je goed in bent. De aannemer is goed in het bouwen van kwalitatief hoogwaardige woningen en zorgt ervoor dat de woning technisch aan hoge eisen voldoet. De kopersbegeleider kan zich daardoor volledig focussen op jou als koper in de vorm van klantcontact en advisering. Ik heb affiniteit met de bouw én mensen. De combinatie van sociaal en technisch maakt het vak kopersbegeleiding uniek. Het vraagt om een bepaalde finesse.”

 

“Het is een kwestie van doen waar je goed in bent”

gekleurd interieur met grote ramen

100 mensen, 100 wensen

Ben je ervaren huizenkoper of starter op de woningmarkt? Laura: “Van tevoren weet je niet met wie je te maken krijgt, dus moet je het gesprek heel open aangaan. Bij een projecten heb je vaak veel verschillende types en daardoor ook te maken met een hele brede kopersgroep. Het is dan aan mij om op de specifieke behoeften van elke koper in te spelen. Ik probeer zodanig informatie te geven, dat het aanknopingspunten geeft om vragen te stellen. Daarbij vind ik het belangrijk dat je als koper het gevoel hebt dat je altijd bij mij kan aankloppen.”

Jong meisje en haar vader spelen in huis

Van tekening naar werkelijkheid

Als de bouw is gestart, zorgt het team van Heijmans regelmatig voor updates over de bouw. Middels foto’s en nieuwsbrieven blijf je als koper op de hoogte van het reilen en zijlen op de bouwplaats. Als de bouw ver genoeg gevorderd is, worden er kijkdagen georganiseerd. Je kunt dan alvast een glimp van jouw nieuwe woning opvangen. Een bijzonder moment om hetgeen je op papier hebt bedacht, werkelijkheid te zien worden. Laura: “Wat mijn werk heel leuk en bijzonder maakt, is dat het resultaat uiteindelijk fysiek zichtbaar wordt en je nog eens kunt langslopen. ‘Kijk die mensen daar eens leuk wonen!’, denk ik dan.”

Hebben je nog een laatste advies voor kopers? Laura: “Denk goed na over wat je wilt. Je krijgt de gelegenheid om je wensen op tafel te leggen, pak dat moment. Ook als je nog ergens over twijfelt of het moeilijk vindt om te bedenken wat je wilt, is kopersbegeleiding er voor je.” 


 

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.