Tijdig je meerwerk kiezen

Zo worden jouw woonwensen werkelijkheid

Na aankoop van je nieuwe huis nog van alles moeten aanpassen om het naar wens te maken? Waar je bij bestaande bouw vaak ziet dat kopers nog jaren bezig zijn met veranderingen in en rondom huis, is dat bij nieuwbouw niet nodig. Door van tevoren goed na te denken over jouw woonwensen en deze keuzes tijdig door te geven, woon je na de sleuteloverdracht nagenoeg meteen goed. Hiervoor ontvang je een woonwensenlijst met alle meerwerkopties.

 

De woonwensenlijst

De woonwensenlijst ontvang je van de makelaar. Op de woonwensenlijst staan alle opties die je kunt kiezen voor jouw woning, oftewel de mogelijkheden om je persoonlijke draai aan de woning te geven. Het kan zijn dat sommige opties enkel mogelijk zijn voor specifieke bouwnummers. Deze selectie wordt op voorhand gemaakt op basis van de mogelijkheden en eventuele vergunningen.

 

De opties zijn ingedeeld in de categorieën grote ruwbouw, ruwbouw en afbouw. De categorie waarin de optie valt, bepaalt op welk moment in het traject de optie gekozen kan worden. Sommige opties dienen dus eerder gekozen te worden dan andere opties. Dit heeft te maken met de voorbereidende werkzaamheden die verricht moeten worden.

keuken hof van heesselt woningtype A

Woonwensen grote ruwbouw

De woonwensen die binnen de categorie ‘grote ruwbouw’ vallen kan je laten opnemen in je koop-/aannemingsovereenkomst, je ‘koopcontract’. Denk hierbij aan zogenoemde ‘ruimtevergrotende woonwensen’, zoals een uitbouw of dakkapel. Maar ook wensen die de indeling van de woning veranderen (zoals een extra badkamer of het betrekken van de zijaanbouw bij de woonruimte) en/of het gevelbeeld van de woning veranderen (zoals een schuifpui of openslaande tuindeuren) vallen hieronder. In het gesprek met het verkoopteam kan je aangeven welke woonwensen je zeker wilt laten uitvoeren en wilt laten opnemen in de koop-/aannemingsovereenkomst. De kosten van (sommige van) deze woonwensen kun je op deze manier meenemen in je financiering.

Tip! Twijfel je of een optie een grote ruwbouw optie is? Vraag aan het verkoopteam welke opties je al direct bij aankoop van de woning moet, of handig zijn om te kiezen.

Vrouw bekijkt badkamertegels

Woonwensen ruwbouw & afbouw

De aanpassingen die binnen deze categorieën vallen, zijn de woonwensen die de installaties van de woning wijzigen en die met de afwerking van je woning te maken hebben. Bij het eerste kan je denken aan extra wandcontactdozen of het wijzigen van de indeling van je keuken. Wat betreft afwerking valt te denken aan het tegelwerk in je badkamer of het type binnendeuren. Is de deadline nog niet verstreken, dan is het in deze fase ook nog mogelijk om gróte ruwbouw woonwensen door te geven. Deze wensen staan dan niet in je koop-/aannemingsovereenkomst, maar worden bevestigd middels een opdrachtbevestiging en gelden voor de financiering als meerwerk.

Er zijn woonwensen die al in een vroeg stadium gekozen dienen te worden, omdat er tijd nodig is om de bouwtekeningen te wijzigen en deze door te zetten naar het bouwteam en onze samenwerkingspartners. Daarnaast moet de bestelling van materialen tijdig in gang worden gezet. Ook als er nog geen bouwwerkzaamheden plaatsvinden, hebben we bepaalde informatie dus al nodig. Woonwensen die geen invloed hebben op de posities van de installaties kunnen later in het traject worden gekozen.

 

Wist je dat jouw woning volledig in 3D wordt gemaakt, voordat er ook maar één heipaal in de grond zit? Door de woning vooraf digitaal te bouwen, verloopt de bouw vlot en voorkomen we fouten.

 

Zorg dat je op tijd bent!

Je kopersbegeleider helpt je om op tijd keuzes te maken. Hij of zij luistert naar jouw wensen en behoeften, en informeert je over de te nemen stappen en de sluitingsdata. Vóór de sluitingsdatum lever je je definitieve keuzes bij je kopersbegeleider in. Zo kunnen al jouw keuzes op tijd gebundeld worden tot één opdrachtbevestiging en tekening.


De informatie in dit artikel geldt voor nieuwbouwwoningen van Heijmans Vastgoed

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.