De beste vloerafwerking voor jouw nieuwbouwwoning

Handige zaken om rekening mee te houden

Een Hongaarse punt of visgraatvloer, een gietvloer of chique tegels: als je eenmaal woont in jouw nieuwbouwhuis en geniet van je prachtige vloer, denk je waarschijnlijk nauwelijks tot nooit meer aan de opbouw van je vloer. Toch is het belangrijk om dit voor oplevering wél te doen. In dit artikel geven we je belangrijke informatie over de beste vloerafwerking voor jouw woning. Ook vertellen we je waar je rekening mee dient te houden wanneer er vloerverwarming in de woning aanwezig is.

De vloeropbouw

De vloer van een nieuwbouwwoning is opgebouwd uit drie elementen, te beginnen met de constructieve vloer. Dit element wordt ook wel de draagvloer genoemd. De constructieve vloer is in staat om optredende belastingen op te nemen en af te dragen aan de hoofddraagconstructie.

De dekvloer die volgt kan worden uitgevoerd in zandcement of anhydriet. Verderop lees je meer over de verschillende eigenschappen van deze dekvloeren. Bij appartementen brengen we tussen de constructieve vloer en de dekvloer vaak een schuimlaag aan om geluidsoverdracht te voorkomen. We noemen dit een zwevende dekvloer.

Het is belangrijk om te weten welk type dekvloer is aangebracht in jouw woning, omdat dit invloed heeft op de keuze van de vloerafwerking. Na oplevering breng je zelf de uiteindelijke vloerafwerking aan. Dit kan bijvoorbeeld een laminaatvloer zijn of vloer van PVC.

Hulp bij het kiezen van de juiste vloerafwerking

Bij het uitzoeken van een vloer voor jouw nieuwbouwwoning zal de vloerenleverancier je vragen om het type dekvloer en de vlakheidsklasse door te geven. Deze twee zaken hebben invloed op het type vloerafwerking dat geschikt is, de wijze waarop de vloer wordt aangebracht en de voorbereidende werkzaamheden die nodig zijn. Een goede offerte kan dus pas gemaakt worden als de vloerenleverancier beschikt over de juiste informatie.

Gebruik de gele pijlen om door onderstaande tabbladen heen te bladeren

Bij een cementdekvloer adviseren we je om aandacht te besteden aan de volgende punten:  

 • Laat voor het aanbrengen van de vloerafwerking een vochtmeting uitvoeren. Een te hoog vochtpercentage in de ondergrond kan de vloerafwerking beschadigen.
 • Wil je een plint monteren tegen de muur? Laat de plint dan boven de vloer zweven op ongeveer 0,5 centimeter. Zo voorkom je contactgeluid met de wanden. De tussenliggende ruimte kan worden afgekit.  
 • Het is niet toegestaan om te boren in de dekvloer, in verband met de vele leidingen in de vloer.
 • Zorg dat er na het aanbrengen van de afwerkvloer minimaal twee centimeter ruimte onder de deur overblijft, om de ventilatie van de ruimtes te waarborgen. 
 • Wanneer je kiest voor dunne/niet-scheuroverbruggende vloerafwerkingen (zoals pvc, marmoleum, gietvloeren, grindvloeren, et cetera), kunnen er scheuren zichtbaar worden in de eindwerking. Dit is het gevolg van verschillende belasting van de vloerplaten. Maak hier garantieafspraken over met de vloerafwerker.

Bij een anhydriet dekvloer adviseren we je om aandacht te besteden aan de volgende punten: 

 • Door het gietproces is een uiterst dun, schilferig toplaagje ontstaan. Schuur dit kort voor het aanbrengen van de eindafwerking licht op met een vloerschuurmachine met schuurpapierschijf. Na het stofzuigen is de vloer klaar voor verdere behandeling. 
 • Voordat je harde vloerbedekking (zoals pvc, marmoleum of vloertegels) laat aanbrengen, dient de dekvloer van een geschikte voorstrijk te worden voorzien. Dit bevordert de hechting van de vloerafwerking op de dekvloer. 
 • Wil je een plint monteren tegen de muur? Laat de plint dan boven de vloer zweven op ongeveer 0,5 centimeter. Zo voorkom je contactgeluid met de wanden. De tussenliggende ruimte kan worden afgekit.  
 • Wij raden het af om te boren in de dekvloer, in verband met de vele leidingen in de vloer.
 • Zorg dat er na het aanbrengen van de afwerkvloer minimaal twee centimeter ruimte onder de deur overblijft, om de ventilatie van de ruimtes te waarborgen. 
 • Wanneer je kiest voor dunne/niet-scheuroverbruggende vloerafwerkingen (zoals pvc, marmoleum, gietvloeren, grindvloeren, et cetera), kunnen er scheuren zichtbaar worden in de eindwerking. Dit is het gevolg van verschillende belasting van de vloerplaten. Maak hier garantieafspraken over met de vloerafwerker.

Bij een zwevende dekvloer (in het geval van appartementen) adviseren we je om aandacht te besteden aan de volgende punten:
• Informeer of de gekozen vloerafwerking geschikt is in combinatie met de ondervloer en eventueel aanwezige vloerverwarming.
• Houd de vloerafwerking altijd minimaal één centimeter vrij langs de wanden om contactgeluid te voorkomen. De zwevende dekvloer zou anders zijn functie verliezen.
• Pas geen extra geluiddempende tussenlaag toe, dit heeft een negatief effect op de geluidsisolatie.
• Let op met het egaliseren of primeren van de (dek)vloer, deze producten mogen niet doorgezet worden over de geluidsisolerende kantstrook.
• Controleer bij harde vloerafwerking of de vloerafwerking is toegestaan in jouw appartement. Dit vind je in de splitsingsakte.

Belangrijk! Wordt er vloerverwarming en/of -koeling in je nieuwe woning aangebracht? Breng de vloerleverancier hier dan ook van op de hoogte. Dit moet worden meegenomen in het advies over de mogelijkheden voor de vloerafwerking.

Opstookprotocol: wanneer wel en wanneer niet nodig?

Bij vloerverwarming wordt door de vloerleverancier hoogstwaarschijnlijk gevraagd of er een opstookprotocol wordt uitgevoerd tijdens de bouw. Dit is het geleidelijk op temperatuur brengen van de vloerverwarming om scheurvorming van de dekvloer te voorkomen. Wanneer je woning een cv-ketel heeft, is het water dat door de leidingen van de vloerverwarming loopt zo’n 60°C. In dat geval is het belangrijk om een opstookprotocol uit te voeren zodat de dekvloer op spanning is geweest en er minder snel scheurvorming optreedt. Als je woning is uitgerust met een warmtepomp is er sprake van een systeem met zogenoemde ‘lage temperatuurverwarming’. Het water wat door de leidingen van de vloerverwarming loopt is dan zo’n 35°C. In dit geval is een opstookprotocol niet nodig. Door de lage temperatuur zal de kans op scheurvorming door krimpen en uitzetten van de dekvloer verwaarloosbaar zijn.

 

Wil je weten hoe je de wanden in je nieuwbouwwoning het beste kunt afwerken? Ook hiervoor hebben we wat handige tips op een rijtje gezet.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.