Huisje, boompje, verzekering

Verantwoord verzekerd bij nieuwbouw

Met een grote glimlach denk je aan je toekomstige huis. Je ziet jezelf er al wonen. Terwijl je bezig bent met het uitzoeken van wellicht een keuken, badkamer of ander moois, zal je je ook moeten verdiepen in verzekeringen. Lees in drie minuten welke verplicht zijn en welke optioneel, maar wel héél verstandig. Zo wordt je droomhuis geen nachtmerrie.

 

Uitslaande brand. Overlijden. Een uit de hand lopende burenruzie. Grote kans dat je er niet mee te maken krijgt, maar je moet er niet aan denken dat het wel gebeurt. En dat weet je nooit zeker. Daarom is het een goed idee om je bezit verantwoord te verzekeren als je een nieuwbouwwoning koopt.

Blij gezin in nieuw huis

Geen risico vóór oplevering

Allereerst is het goed om te weten dat verzekeringen voor risico’s vóór of tijdens de bouw niet jouw verantwoordelijkheid als koper zijn. Op elke woning die Heijmans bouwt, is de SWK Garantie en Waarborgregeling van toepassing. Wij zorgen ervoor dat deze regeling wordt opgenomen in je koopcontract. Het beschermt je onder andere: 

  • wanneer de aannemer failliet zou gaan. Je woning wordt óók in dat geval afgebouwd; 
  • tegen wijzigingen die afbreuk doen aan de waarde, kwaliteit, het uiterlijk, aanzien en/of bruikbaarheid van de woning. Heijmans mag deze niet zomaar doorvoeren; 
  • wanneer de bouwtijd wordt overschreden. Per kalenderdag ontvang je in dat geval een schadevergoeding.

Sleuteloverdracht? Zorg dat je verzekerd bent!

Na oplevering van je woning zijn alle mogelijke schades voor eigen rekening*. Zorg er dus voor dat je op het moment van de sleuteloverdracht bent verzekerd. Stel dat er stormschade aan je splinternieuwe woning ontstaat? En hoe zit het bijvoorbeeld als er wordt ingebroken?

 

Verplichte verzekeringen

De geldverstrekker waar jij je hypotheek afsluit, zal van je eisen dat jij je verzekert tegen bepaalde risico’s die grote financiële gevolgen hebben. Logisch, want zij lenen jou een aanzienlijk bedrag. De meeste hypotheekverstrekkers stellen een opstal- en overlijdensrisicoverzekering verplicht.

 

Opstalverzekering

Deze verzekering dekt schade door bijvoorbeeld storm, blikseminslag of inbraak aan de vaste delen van je woning, zoals dak of kozijnen, maar ook keuken en badkamer. Kortom: schade aan alles wat je niet meeneemt als je gaat verhuizen. Daarom heet deze verzekering ook wel een woonhuisverzekering. Het is afhankelijk van de verzekeraar of bijvoorbeeld schade aan glas of fundering ook is gedekt.

 

Overlijdensrisicoverzekering

Je moet er niet aan denken, maar mocht je onverhoopt komen te overlijden, dan lopen de lasten nog een tijdje door. Wie betaalt dan bijvoorbeeld de hypotheek? Dankzij een overlijdensrisicoverzekering komt op dat moment een bedrag vrij, waarmee je nabestaanden deze kosten kunnen betalen.

 

* Als koper van een nieuwbouwwoning bij Heijmans ontvang je een SWK-certificaat. Het certificaat biedt garantie bij gebreken aan de woning. In de meeste gevallen voor een periode van maximaal 6 jaar, maar voor ernstige gebreken geldt een garantieperiode van zelfs 10 jaar. De SWK-garantieperiode gaat drie maanden na oplevering van je nieuwe woning in.

 

Niet verplicht, wel verstandig

Ieder maakt zijn of haar eigen afwegingen in wat wel of niet te verzekeren. Wees je bewust van de consequenties en onderzoek of je deze in het ergste geval kunt dragen. En beslis dan of je wel of niet voor onderstaande verzekeringen kiest. Vaak zijn de maandelijkse kosten ervan prima te dragen, maar is de nood hoog als je onverzekerd te maken krijgt met een op zichzelf al vervelende situatie.

 

Inboedelverzekering

De spullen die in je huis staan, zijn vaak duizenden euro’s waard. Meubels, lampen, serviesgoed, televisie en ook elektronische apparatuur: alles wat je meeneemt als je verhuist, kun je verzekeren met een inboedelverzekering. Deze dekt schade bij bijvoorbeeld wateroverlast, diefstal of brand.

 

Aansprakelijkheidsverzekering

Stel dat jijzelf (of iets dat jou toebehoort, zoals je huisdier of een van jouw huis afgewaaide dakpan) schade of letsel toebrengt aan een ander of aan zijn of haar bezittingen, dan worden de kosten of een deel ervan gewoonlijk vergoed door een aansprakelijkheidsverzekering.

 

Rechtsbijstandverzekering

Mocht je in een conflict met bijvoorbeeld je buren belanden, dan biedt een rechtsbijstandsverzekering uitkomst. Wat zijn in een dergelijk geval bijvoorbeeld je rechten en plichten? Met deze verzekering kun je juridische hulp en advies inwinnen, waarvan de kosten enorm kunnen oplopen als je niet verzekerd bent.

 

Woonlastenverzekering

Als je inkomsten bijvoorbeeld door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid flink teruglopen, garandeert een woonlastenverzekering de betaling van (een deel van) je hypotheek. Je kunt bijvoorbeeld een bedrag verzekeren om je inkomen aan te vullen, zodat je hypotheek betaalbaar blijft.

Kundig advies

Kies voor verzekeringen die passen bij jouw of jullie specifieke situatie. Voor een verantwoord pakket aan verzekeringen laat je je het best informeren door een kundig persoon, objectief en onafhankelijk.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.