Zo werkt het opschortingsrecht

Jouw bescherming bij opleverpunten

Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, biedt het opschortingsrecht je als koper zekerheid. Het opschortingsrecht geeft garantie dat eventuele opleverpunten door de aannemer worden hersteld. Het wordt ook wel de 5%-regeling genoemd. Hoe werkt het precies?

Vrouw krijgt nieuwe huissleutels overhandigd

Opleverpunten

Bij de oplevering van je nieuwe woning loop je samen met een kwaliteitscontroleur een keer door en rond je woning om deze te controleren op gebreken, onvolkomenheden of afwerkpunten. De zogeheten opleverpunten. Dit kunnen bijvoorbeeld beschadigingen aan de wanden, vloeren of plafonds zijn of gebreken aan het sanitair. Na de opleverinspectie worden alle opleverpunten genoteerd, waarna het de verantwoordelijkheid is van de aannemer om deze te herstellen. De gebreken worden afhankelijk van de ernst van het gebrek en levertijden zo spoedig mogelijk verholpen. Dit doen we ook met de gebreken die je nรก de oplevering ontdekt en bij ons meldt.

5%-regeling

Natuurlijk wil je de zekerheid dat de gebreken daadwerkelijk worden opgelost en je nieuwe woning helemaal naar wens is. Hiervoor is de 5%-regeling in het leven geroepen. Bij de aankoop van een woning van Heijmans, wordt er door Heijmans een bankgarantie gesteld van 5% van de aanneemsom. Hiermee staat de bank voor jouw 5% garant dat de aannemer de afspraken nakomt. De notaris ontvangt de originele bankgarantie. Je betaalt als koper tot aan de oplevering wel 100% van de aanneemsom aan Heijmans, maar met de bankgarantie heb je dus voor 5% extra zekerheid dat de gebreken worden opgelost.

Jonge vrouw achter laptop

Drie maanden na de oplevering

Zijn na drie maanden alle gebreken opgelost en zijn er door jou als koper geen verdere acties ondernomen? Dan zal de bankgarantie automatisch worden vrijgegeven aan Heijmans. Is er meer tijd nodig voor herstel? Laat de notaris dan voordat de drie maanden voorbij zijn weten welk bedrag je wilt blijven vasthouden met de bankgarantie. Doe dit schriftelijk. Goed om te weten: dit bedrag moet in verhouding staan tot de aard, ernst en de oorzaak van de gebreken en is dus niet automatisch de volle 5%.

Met de komst van de Wet kwaliteitsborging die per 1 januari 2024 in werking is getreden, dient Heijmans voor woningen die na deze datum zijn gekocht, kopers binnen drie maanden na de oplevering te vragen of zij de bankgarantie nog willen handhaven. Als er nog gebreken zijn die nog niet zijn hersteld, zal de bankgarantie nog niet worden vrijgegeven.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
โœ“ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
โœ“ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.