Het contract van een nieuwbouwwoning

De koop-/aannemingsovereenkomst uitgelegd

Heb je je droomwoning gevonden? Dan krijg je te maken met een koop-/aannemingsovereenkomst. Hierin staan al jouw rechten en plichten, en die van de verkoper. Deze overeenkomst is een combinatie van een contract voor de aankoop van de grond en het bouwen van je nieuwe woning. Waar bestaat deze overeenkomst precies uit en waar moet je als koper op letten?

Verkoopstukken

Bij de koop-/aannemingsovereenkomst horen verschillende vaste contractstukken. Zoals bijvoorbeeld de verkooptekeningen, de technische omschrijving en de situatietekening. Ook het concept van de leveringsakte is een contractstuk. En in het geval van een appartement bijvoorbeeld de splitsingsakte.

 

Overeenkomst tekenen

Zodra je ons aangeeft dat je de woning wilt kopen en je woonwensen bekend zijn, maken wij de koop-/aannemingsovereenkomst definitief. Wanneer deze klaar is én ondertekend is door Heijmans, stellen wij je op de hoogte. Je kunt de overeenkomst dan direct ondertekenen. En als je met je partner koopt, teken je allebei.

Ouder echtpaar neemt contractstukken door

Garantie- en waarborgregeling

De overeenkomst die je met Heijmans aangaat, valt onder de SWK Garantie- en waarborgregeling. Dit is een onderdeel van de koop-/aannemingsovereenkomst. Als koper van een nieuwbouwwoning heb je zo een aantal belangrijke extra zekerheden. Bijvoorbeeld dat de woning voldoet aan de garantienormen. Ook biedt de regeling dekking als de aannemer failliet gaat of als er gebreken zijn aan je nieuwe huis. Voordat je naar de notaris gaat, ontvang je van de SWK een garantiecertificaat.

Prijs van een nieuwbouwhuis

De prijs van een nieuwbouwwoning is opgedeeld in een koopsom en een aanneemsom. De koopsom bestaat uit de kosten voor de grond. De aanneemsom zijn de bouwkosten, eventueel aangevuld met jouw gekozen woonwensen. De aanneemsom wordt verdeeld in termijnen. Als er rentevergoedingen van toepassing zijn, staan deze apart vermeld. Je koopt je huis vrij op naam, daarom zijn kosten voor bijvoorbeeld de akte van levering en het inmeten van het perceel inbegrepen in de prijs.

 

Ontbindende voorwaarden & waarborgsom

Als je dat wilt, nemen we een ontbindende voorwaarde op voor de financiering. Dit geeft jou tijd om een offerte voor een hypotheek te krijgen. Lukt dat niet, dan kan je de koop-/aannemingsovereenkomst ontbinden. Dit voorbehoud geldt voor twee maanden en gaat in zodra de opschortende voorwaarden zijn vervuld of eerder als we dat laten weten. Zorg ervoor dat je binnen deze twee maanden de toezegging of offerte voor je hypotheek hebt. En let op: de offerte moet geldig zijn tot en met de levering bij de notaris.

 

Financier je de woning geheel of gedeeltelijk met eigen geld of heb je veel specifieke woonwensen? Dan dien je een waarborgsom te storten bij de notaris of een bankgarantie te stellen.

Tuintafel op terras met planten

Opschortende voorwaarden

We starten pas met de bouw van jouw nieuwbouwwoning als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Dit zijn de opschortende voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan het percentage verkochte woningen, het krijgen van de juiste vergunningen of goedkeuring vanuit het SWK. Zodra deze voorwaarden zijn vervuld, ontvang je een brief. Hierin staat wanneer de bouw start, wanneer je bij de notaris terechtkan en vanaf wanneer je rente moet betalen. Hét moment dus om de financiering af te ronden.

Rente

In de brief die je ontvangt als de opschortende voorwaarden zijn vervuld, staat vanaf wanneer je rente moet betalen. Dit noemen we de rentefixatiedatum. Of je rente moet betalen hangt af van het moment wanneer je naar de notaris gaat:

  • Is jouw afspraak bij de notaris vóór de rentefixatiedatum? Dan betaal je géén rente.
  • Is jouw afspraak bij de notaris ná de rentefixatiedatum? Dan betaal je rente.
  • Ga je naar de notaris als de bouw al is gestart? Dan betaal je sowieso rente.

 

Naar de notaris

Zijn de opschortende voorwaarden vervuld, heb je de financiering rond en liggen alle hypotheekstukken bij de notaris, dan gaat de notaris aan de slag met het opmaken van de leveringsakte. Zodra je hebt betaald en deze akte hebt ondertekend is de grond jouw eigendom. Je tekent de akte bij de notaris op kantoor. En als je een hypotheek afsluit, teken je ook meteen de hypotheekakte.

Twee vrouwn op de bank met hun telefoon

Leveringsakte

In de leveringsakte zijn meteen allerlei andere zaken geregeld. Zoals de verschillende rechten en plichten die je hebt als eigenaar van de grond. Denk aan mogelijke erfdienstbaarheden, kwalitatieve verplichtingen en/of bijzondere bepalingen die op jouw nieuwe woning van toepassing zijn. Zoals bijvoorbeeld een achterom of het in stand houden van een haag. Voordat je naar de notaris gaat ontvang je van hem of haar een concept van de leveringsakte van jouw woning.

Bouwtijd

Je wil natuurlijk graag weten wanneer de bouw klaar is en je nieuwe huis wordt opgeleverd. In de koop-/aannemingsovereenkomst staat het maximale aantal werkbare dagen dat het duurt om jouw huis te bouwen. De datum waarop de bouw begint zetten we op de factuur voor de eerste termijn. Is de bouw al gestart als je tekent? Dan staat in de overeenkomst wanneer we begonnen zijn.

 

Oplevering

Voordat je nieuwe huis klaar is en het wordt opgeleverd, ontvang en betaal je de laatste termijnfactuur. Dat kan zonder zorgen, want Heijmans heeft een bankgarantie afgegeven bij de notaris. Tref je bij de oplevering onverhoopte gebreken aan of constateer je gebreken in de eerste drie maanden na oplevering? Dan wordt dit zo spoedig mogelijk hersteld. Na drie maanden valt de bankgarantie vrij. Tenzij er nog sprake is van gebreken en je dit meldt bij de notaris.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.