Bah, bouwvocht

Hoe krijg je het uit je nieuwbouwhuis?

Geduld is een schone zaak. Tenminste, wel als het om bouwvocht gaat. Dit gevolg van de bouw is helaas onvermijdelijk. Daarom geven we je graag tips hoe je er op een veilige manier mee om kunt gaan, want door de juiste dingen te doen verdwijnt het nét even sneller! En dat is fijn, als je eindelijk de sleutels hebt en kunt genieten van jouw nieuwe huis.

 

Waar komt bouwvocht vandaan?

Tijdens het bouwen van een nieuwbouwwoning wordt er veel water gebruikt. We gebruiken water bij het verwerken van materialen, zoals beton en specie. Al dat water zoekt zich een baan naar buiten bij de uitharding, wat resulteert in een hoge vochtconcentratie in je woning. Het kost tijd voordat dit vocht volledig is weggetrokken.

De snelheid van het droogproces varieert per huis, de gebruikte materialen, de (natte) weeromstandigheden tijdens de bouw en het seizoen waarin jouw huis wordt opgeleverd. Als uitgangspunt houdt Heijmans één stookseizoen aan voordat het bouwvocht volledig uit je huis is verdwenen (september t/m april).

Vrouw gebruikt haar hand om het raam te openen.

Natuurlijke ventilatie

Voordat je begint met de wandafwerking van je nieuwe woning, raden we je aan om zoveel mogelijk te ventileren. Doe dit bij voorkeur op een natuurlijke manier, door regelmatig alle ramen en deuren tegen elkaar open te zetten als het buiten droog is. Zet ook de ventilatieroosters open en vergeet de binnendeuren niet! Voor het snelste droogresultaat laat je ook deze openstaan, zodat er een goede luchtcirculatie ontstaat. De binnendeuren kun je het beste niet helemaal openzetten tegen de muur, maar tot halverwege. Hiermee voorkom je dat de deur kromtrekt door het vocht wat uit de wand komt.

Gelijkmatig stoken

Het klinkt als een tegenstrijdig advies: zet je ramen wagenwijd open én je verwarming aan. Maar gelijkmatig stoken raden we in eerste instantie niet aan om er aangenaam warm bij te zitten, het helpt om het bouwvocht sneller te laten verdampen. Zet je verwarming hierbij niet meteen te hoog. Houd overdag en ’s nachts een constante temperatuur aan van 18 à 20°C.

Overigens is het bouwvocht ook de reden dat je stookkosten het eerste jaar hoger kunnen uitvallen dan verwacht. Vochtige lucht opwarmen kost namelijk meer energie dan droge lucht opwarmen. De energierekening van het eerste jaar is daarom niet representatief voor het gemiddelde verbruik op lange termijn.

 

Het gebruik van een bouwdroger raden wij, in verband met het risico op scheurvorming in de muren, niet aan!

Vader hangt samen met zijn zoontjes een fotolijst op aan de muur.

Tijd voor het allerleukste deel

Ook wanneer op het eerste gezicht de muren droog lijken, kan er nog bouwvocht in je woning zitten. Gelukkig hoef je niet te wachten met de inrichting tot al het bouwvocht weg is. Dat zou namelijk betekenen dat je een paar maanden tot een jaar verder bent voordat je je woning kunt betrekken. Wie kiest voor de juiste wandafwerking, uitgelegd in dit artikel, zit sowieso goed. Nieuwsgierig hoe het er na een aantal weken of maanden voor staat? Met een hygrometer meet je gemakkelijk de luchtvochtigheid in je woning. De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 55%.

Tip! Zet je meubels de eerste periode zo’n vijf centimeter van de muur af. Zo weet je zeker dat deze geen vocht opnemen.

Heijmans Horizon & bouwvocht

De houtskeletbouwwoningen van Heijmans Horizon worden 100% CO2-neutraal geproduceerd in Nederland en worden gemaakt van natuurlijke, biobased materialen zoals hout. Doordat de doorloopsnelheid bij de bouw van deze nieuwste generatie woningen veel korter is, we bij Heijmans Horizon-woningen veel meer fabrieksmatig prefabriceren en bijna geen beton (op de fundering na) gebruiken, is er bij deze woningen (vrijwel) geen bouwvocht aanwezig na oplevering.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.