De beste wandafwerking voor jouw nieuwbouwwoning

Van behangklaar naar een mooie eindafwerking zonder scheurvorming

De wanden in een nieuwbouwwoning worden behangklaar opgeleverd. En al doet dit woord vermoeden dat de wanden af zijn, moet er nog wel het een en ander aan gebeuren. Waar je precies rekening mee moet houden, lees je in dit artikel.

 

Krimp en scheurvorming

Allereerst is het goed om te weten dat de wanden in je nieuwbouwwoning door bouwvocht nog meerdere jaren blijven “werken”. De droging van de gebruikte materialen leidt tot krimp en dus scheurvorming. Het is aan te bevelen om in de eerste periode na oplevering voldoende te ventileren en gelijkmatig te stoken (overdag en ‘s nachts een constante temperatuur van 18 à 20°C).

Lege ruimte in nieuwbouwhuis

Behangklaar

Je nieuwe woning wordt dus behangklaar opgeleverd. Met behangklaar wordt bedoeld dat een wand geschikt is voor het aanbrengen van glasvliesbehang. De grote oneffenheden zijn middels stucwerk door het bouwteam vlak gemaakt, wat zichtbaar is op de wanden: witte banen en vlekken tekenen af tegen de grijze achtergrond. De wanden van een nieuwbouwwoning kun je niet direct overschilderen. Ook meteen stucwerk als eindafwerking aanbrengen, is wegens de scheurvorming geen goed idee.

Kies voor glasvliesbehang

Steeds vaker wordt in nieuwbouw gekozen voor glasvliesbehang in plaats van stucwerk als eindafwerking. Glasvliesbehang vangt de krimp (gedeeltelijk) op en zorgt voor een gladde, strakke en naadloze wandafwerking. Bovendien is het brandveilig. Voordat je het glasvliesbehang aanbrengt, is het aan te raden om de wanden eerst licht op te schuren en kleine oneffenheden weg te werken met plamuur.

 

Tip! Het kan interessant zijn om met meerdere mensen samen een partij voor de wandafwerking te benaderen. Informeer eens bij je toekomstige buren of zij samen willen optrekken.

Vrouw verft muur met roller

Schilderen

Na het aanbrengen van het glasvliesbehang kun je de wanden voorzien van muurverf. Wil je voor de oplevering je muurverf al kiezen? Neem kleurstalen en een rolletje schilderstape mee naar het bouwplaatsbezoek. Plak de kleurstalen op verschillende plekken op de muur en kijk er van een afstandje naar. Zo zie je de kleurstalen in het juiste licht. Licht aan de oostzijde is namelijk koeler (meer blauw) dan licht aan de westzijde van de woning (meer rood).

Harde eindafwerking

Vanwege de kans op scheurvorming, raden wij aan om pas na drie à vier jaar een harde eindafwerking, zoals stucwerk, op de binnenwanden toe te passen. Daarbij is het handig om de naden tussen wanden, en tussen de wand en het plafond, in te snijden.

 

Dilataties

Op verschillende plekken in nieuwbouwwoningen worden dilataties toegepast. Een dilatatie is een verticale of horizontale opening die de blijvende werking van de wanden kan opvangen. Het is niet te voorkomen dat deze naden in de eindafwerking zichtbaar blijven. Dilataties komen voor in zowel dragende, als lichte scheidingswanden. De posities van de benodigde dilataties worden voor of tijdens de oplevering zo goed als mogelijk aangegeven, zodat je hier rekening mee kunt houden in de eindafwerking van de wanden.

 

Tip! Geef deze informatie ook door aan de partijen die in jouw nieuwe woning aan de slag gaan na de oplevering, zoals de partij die de wanden zal afwerken en de tegelzetter!

Wil je weten hoe je je vloer het beste kunt afwerken? Ook hiervoor hebben we wat handige tips op een rijtje gezet.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.