Hoe onderhoud ik... #2

Mijn dak, dakgoten en dakramen

Het dak van je nieuwbouwwoning heeft weinig onderhoud nodig. Toch is het belangrijk om je dak zo nu en dan na te (laten) kijken. Hiermee voorkom je lekkages. Welk onderhoud kun je doen? Dat lees je in dit artikel.

Veiligheid voorop

Allereerst, denk aan je eigen veiligheid voordat je besluit om je dak te controleren. Werken op hoogte brengt risico’s met zich mee. Doe je het liever niet zelf? Schakel dan een deskundige in! Je kunt een contract afsluiten met een erkende dakdekker die jaarlijks onderhouds- en inspectiewerkzaamheden uitvoert. Dat betekent dat vervuiling van de daken verwijderd wordt en de dakbanen, randaansluitingen, expansiestukken en aansluitingen met opgaand werk gecontroleerd worden op waterdichtheid. Indien er ballast op het dak rust, zoals grind, tegels of zonnepanelen, wordt deze gecontroleerd en zo nodig hersteld. 

Hellende daken

Straatbeeld met dakpannen op hellende daken

Controleer de dakpannen

Een dak met dakpannen heeft een lange levensduur. Controleer na een storm – of tenminste elk jaar een keer – of er dakpannen losliggen of ontbreken. Wellicht zijn er dakpannen verschoven of van je dak afgewaaid. Beoordeel ook aan de hand van ‘de loop van het water’ waar het water zich kan verzamelen en bekijk de kritische plaatsen. Dit zijn met name de loodaansluitingen aan de zijkant van een schoorsteen of opgaand metselwerk.

Reinig de goten

Ook de goten van je woning dien je jaarlijks te reinigen. Het onderhoudsinterval neemt toe wanneer er in de directe omgeving hoge bomen aanwezig zijn waardoor de vervuilingsgraad toeneemt. Wanneer je je goot niet vaak genoeg schoonmaakt, kan dit leiden tot lekkages, muggen en vliegen. Schep het losse vuil, zoals bladeren, in een emmer en haal het laatste beetje vuil weg met een borstel en wat water. Als laatste spoel je de goot nog één keer na, bijvoorbeeld met de tuinslang of een gieter met water.

 

Tip: maak je je goot één keer per jaar schoon? Doe dit dan in het najaar, zodat zoveel mogelijk blad al van de bomen is gevallen.

 

Verwijder algen en mossen

Dit kun je het beste doen met een borstel in combinatie met een moswerend of mosdodend product. Na het reinigen kun je de dakpannen nog behandelen met een vochtwerend product.

Onderhoud binnen

Bij hellende daken bevindt zich aan de binnenzijde van je woning, achter de (houten) dak- of plafondconstructie een dampremmende folie. De folie voorkomt dat vochtige lucht uit je woning in de constructie terechtkomt. Het wordt daarom afgeraden om hierin te boren of te zagen.

Zitten er onderaan de kap van het dak knieschotten (meestal van hout)? Deze knieschotten zorgen mede voor de stabiliteit van het dak en mogen daarom niet worden verwijderd. De ruimte erachter mag wel gebruikt worden als opslagruimte, maar in verband met hoge luchtvochtigheid adviseren wij dit het eerste stookseizoen nog niet te doen.

Platte daken

Woonwijk vanuit de lucht waarbij platte daken zichtbaar zijn

Noodoverstorten

In de gevels tref je rechthoekige openingen aan, die we spuwers noemen. Deze functioneren als noodoverstort in het geval de hemelwaterafvoeren niet functioneren. Deze spuwers hebben primair een lozende functie, maar zijn tevens bedoeld om een signaal af te geven dat er problemen zijn met de hemelwaterafvoeren. In het geval van een werkende spuwer dient er (met enige spoed) een onderhoudsinspectie uitgevoerd te worden.

Onderhoud plat dak

Betreed daken met alleen dakbedekking of grind zo min mogelijk. Dit kan beschadigingen of lekkages opleveren. Wil je iets plaatsen op het dak, zoals een trap? Bescherm de dakbedekking dan door eerst grind en vuil te verwijderen en vervolgens een plank neer te leggen. Pas op met zware elementen, daardoor kunnen kuilen ontstaan. Voor het verwijderen van vuil en voor het schoon- en vrijhouden van afvoeren voor regenwater, kun je het beste een (hand)veger gebruiken. Wij raden het gebruik van kunstgras en zelf aangebrachte vlonderdelen op balkons en platte daken af. Deze materialen veranderen de afvoercapaciteit, wat kan leiden tot lekkages.

Dakramen

Open dakraam

Onderhoud

Het hout van een dakraam is gevoelig voor uitdroging door zonlicht, waardoor vuil en vocht het hout kunnen aantasten. Controleer de dakramen daarom jaarlijks. Indien nodig, kun je het hout licht opschuren en aflakken met transparante lak op waterbasis.

Het jaarlijks smeren van de scharnierpunten zorgt ervoor dat de dakramen soepel blijven bewegen. Maak beide scharnieren schoon, eventueel met wasbenzine en smeer daarna de scharnieren goed in met een zuurvrije vaseline. Door de ventilatieroosters in je dakramen regelmatig te reinigen met een stofzuiger (en open te houden) blijft de ventilatie optimaal.

Draaikiepramen

Draaikiepramen hebben een kwetsbaar sluitsysteem. Draai daarom de hendel altijd eerst naar de gesloten stand, voordat je het raam in een andere stand zet.

Lichtstraten en -koepels

Heb jij een lichtstraat en/of -koepel in je nieuwbouwwoning? Doorbrekingen in het dakvlak moeten frequent gereinigd en geïnspecteerd worden voor een optimale lichtopbrengst en om te voorkomen dat er lekkages optreden.

 

Onderhoud

De kunststoffen of glazen ruit dient minimaal vier keer per jaar gereinigd te worden. Neem bij de glasbewassing de reiniging van de gevelkozijnen mee. Dit geldt ook voor de kunststoffen, aluminium gepoedercoate onderdelen. Gebruik veel water bij de reiniging en géén agressieve en schurende reinigingsmiddelen. De waterdichtheid dient door een dakbedekker periodiek gecontroleerd te worden.

Dakonderhoud bij appartementen

Dak appartementencomplex vanaf boven

Verantwoordelijkheid van de VvE

Appartementencomplexen hebben vaak een dakbeveiligingssysteem waarmee veilig op het dak kan worden gelopen. Toegang tot daken van appartementencomplexen en het gebruik van dit soort systemen is alleen voor specialisten. Ga dus níet zelf het dak op! Om de certificering die wordt afgegeven bij de oplevering te verlengen en garantie te behouden, dient de VvE dit systeem jaarlijks te controleren. De VvE sluit ook een contract af met een erkende dakdekker die jaarlijks onderhouds- en inspectiewerkzaamheden uitvoert. 

Deze dakdekker kijkt bijvoorbeeld naar de afvoer van het hemelwater en controleert de randaansluitingen. Ook het onderhouden van eventuele parkeerdaken, terrasdaken en daktuinen valt onder de verantwoordelijkheid van de VvE. De kosten hiervan vallen onder je maandelijkse bijdrage.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.