De voordelen van damp-open bouwen

Gezond wonen in een ademende houtskeletbouwwoning

We staan in Nederland voor grote uitdagingen. De vraag naar betaalbare en duurzame woningen is groot. Biodiversiteit en klimaatadaptatie spelen een steeds grotere rol. Bij Heijmans geloven we dat het bouwen van een huis een verantwoordelijkheid is waar we zorgvuldig mee om moeten gaan. Wij bepalen nu hoe we de wereld achterlaten.

 

Samen met onze partners ontwikkelen we nu ook circulaire en energieneutrale houtskeletbouwwoningen, onze Heijmans Horizon-woningen. Deze woningen bouwen we damp-open. In dit artikel ontdek je wat dit betekent en welke voordelen deze bouwmethode biedt.

Moeder speelt met haar dochter in een wasmand

Een constant en gezond leefklimaat

Ongemerkt kan er heel wat vocht in een woning ophopen. Door te koken, te wassen, te douchen en simpelweg adem te halen ontstaat waterdamp. Waterdamp is onschadelijk voor je woning, mits het niet door afkoeling condenseert tot water. Dit voorkom je door goede ventilatie. Als de waterdamp ook via de constructie – bijvoorbeeld via de muren – de woning kan verlaten, blijft het leefklimaat in huis veel constanter en gezonder.

Een goede luchtkwaliteit in huis is essentieel voor onze gezondheid en ventilatie speelt daarbij een cruciale rol.

Een infographic van hoe damp-open bouwen werkt

Natuurlijke ventilatie

Damp-open bouwen is een bouwmethode die ervoor zorgt dat je woning op een veel natuurlijkere manier wordt geventileerd. Het wordt ook wel ‘ademend bouwen’ genoemd. Bij de opbouw van de buitenwanden wordt rekening gehouden met het damptransport. De ‘schil’ is van binnen naar buiten steeds meer dampdoorlatend: aan de binnenzijde heeft de gevel een dampremmend vermogen, de buitenzijde – de spouwzijde – heeft een dampdoorlatende afwerking die het vocht kan afvoeren. Hierdoor is de buitenzijde vier keer meer dampdoorlatend dan de binnenzijde, waardoor vocht altijd op een natuurlijke wijze zijn weg naar buiten vindt.

Bij damp-open bouwen is er een volledige afvoer van waterdamp, van binnen naar buiten.

Cellulose als biobased isolatiemateriaal

Cellulose als biobased isolatiemateriaal

Bij damp-open bouwen hoort een vochtregulerend isolatiemateriaal. Voor de Heijmans Horizon-woningen is dat cellulose: een biobased isolatiemateriaal, gemaakt van gerecycled krantenpapier. Door de goede isolerende werking van cellulose is de warmteoverdracht laag. Cellulose houdt warmte vast in de winter en zorgt dat de woning minder snel opwarmt in de zomer. We blazen het als losse vlokken in de wandelementen.

Minder bouwvocht

Damp-open bouwen resulteert in minder bouwvocht. Dat is handig voor de wandafwerking van je woning. We leveren de binnenwanden – met een Fermacell afwerking – behangklaar op.

 

Kortom, het leefklimaat is in een Heijmans Horizon-woning door de goede ventilatie erg constant en gezond. Doordat we rekening houden met het damptransport bij de opbouw van de buitenmuren, kan vocht altijd op een natuurlijke wijze je huis verlaten, is de temperatuur in huis alle seizoenen aangenaam én heb je na oplevering minder last van bouwvocht in je woning.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.