De prijs van je nieuwbouwwoning

Het complete verhaal

Goochelen met geld. Als aspirant-koper van een nieuwbouwwoning kan dat gevoel je bekruipen als het gaat om de financiële kant van het koopproces. Je kunt het je amper écht eigen maken, want kopen doe je hooguit een paar keer in je leven. Voorkom dat je voor onverwachte kosten komt te staan en laat je meenemen in het complete verhaal.

 

Naast de plaats of regio waar je wilt wonen is je budget in de keuze voor een woning een logische eerste afbakening van je mogelijkheden en je zoekrange. Je eerste selectie baseer je op de vraagprijs of, in het geval van een nieuwbouwwoning, de vrij op naam-prijs (v.o.n.). Wat is het verschil?

Kosten koper versus vrij op naam

Kosten koper (k.k.), zoals gebruikelijk bij een bestaande woning, betekent dat de kosten voor overdracht voor de koper zijn. Klinkt logisch tot zover. Koop je een woning vrij op naam, dan zijn die kosten dus niet voor de koper maar voor de verkoper. Maar over welke kosten hebben we het dan eigenlijk? Hoe groot is dat bedrag en waar moet je eventueel nog wel aan bijdragen? Goed om te weten is dat je bij k.k. moet rekenen op overdrachtsbelasting én notaris- en kadasterkosten voor de levering. Bij vrij op naam bespaar je deze kosten als koper. Het verschil is al snel duizenden euro’s.

Wat is inbegrepen bij de koopprijs vrij op naam?

Koop je jouw woning vrij op naam, dan is een aantal kosten opgenomen in de koopprijs. Vanzelfsprekend zijn de grond- en bouwkosten bij de prijs inbegrepen. Hetzelfde geldt voor de kosten van de architect en de kadastrale inmeting van het perceel. Bij de bouw van je woning komen ook aanlegkosten kijken van bijvoorbeeld waterleiding en riolering, elektra, glasvezel en in bepaalde gevallen stadsverwarming. Ook deze zijn bij de koopprijs inbegrepen.

 

Bij de oplevering is je woning uitgerust met sanitair en tegelwerk voor badkamer en toilet. De kosten hiervan deze zijn inbegrepen bij onze woningen. Ook notariskosten inzake de leverings-/eigendomsakte, makelaarskosten, legeskosten, kosten ten behoeve van het garantiecertificaat dat jou beschermt tegen risico’s bij de aankoop van je nieuwbouwwoning (SWK) en omzetbelasting (BTW) zijn inbegrepen. Koop je een nieuwbouwappartement dan is de koopprijs inclusief de kosten voor het opstellen van de splitsingsakte en oprichtingsvergadering van de ‘Vereniging van Eigenaren’ (en vaak ook het eerste jaar beheer). Is er sprake van erfpacht in plaats van eigen grond, wees je je dan bewust van de wel of niet afgekochte erfpachtcanon.

Vrij op naam: welke kosten komen er nog bij?

Veel is dus inbegrepen. Toch moet je er rekening mee houden dat je voor extra kosten komt te staan. Enkele van deze extra kosten heb je zelf in de hand, terwijl andere vast staan. Vast voor jouw rekening zijn de notariskosten voor de hypotheekakte, advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek en de abonnementskosten voor de levering van water, elektra, glasvezel en/of CAI. De aansluitingen liggen altijd tot in de meterkast. Bij een appartement moet men vanaf het oprichten van de ‘Vereniging van Eigenaren’ ook rekening houden met de maandelijkse servicekosten. Wil je je tijdens oplevering laten bij staan door een onafhankelijk deskundige dan komen diens kosten ook voor eigen rekening. Vergeet ook de kosten voor een nieuwe keuken niet. Deze lopen erg uiteen, maar zijn een relatief grote kostenpost waar je niet aan ontkomt.

Woonwensenlijst

Als koper ontvang je vóór de bouw een woonwensenlijst met de aanvullende opties voor jouw woning. Hartstikke leuk om alvast na te denken over je woonwensen! Zo weet je op voorhand wat de meest voorkomende aanpassingen je gaan kosten. Deze eventuele extra kosten kun je meenemen in je financiering wanneer je ze laat opnemen in de koop-/aannemingsovereenkomst. Ook na het tekenen van de overeenkomst kan je nog woonwensen kiezen door met jouw kopersbegeleider in gesprek te gaan. Zo word je in ieder geval niet overvallen door bijkomende kosten voor aanpassingen aan jouw nieuwe huis.

Deze kosten bepaal -en beperk- jij zelf

Zelf maak je de keuze voor extra woonwensen, ander sanitair of tegelwerk, andere binnendeuren of bijvoorbeeld extra wandcontactdozen. Deze extra kosten zijn dan ook voor jouw rekening. En heb je al een idee welke wand- en vloerafwerking je wilt? Welke plannen heb je voor je nieuwe tuin? Ga je zelf verhuizen of wil je een verhuizer inschakelen? Genoeg vragen en keuzes om over na te denken! Het loont absoluut de moeite om voor deze posten te kijken waar je kunt besparen. Zo houd je misschien nog wat geld over voor de inrichting!

Ben jij klaar voor een nieuwe stap? Neem een kijkje in ons projectaanbod!

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.