Groen op hoogte

Zo maak je van je dakterras of balkon een groene droomplek

Geveltuintjes, groene daken, tegels wippen, hagen; we zijn in Nederland lekker bezig om onze woonomgeving steeds meer te ‘vergroenen’. Maar hoe doe je dat eigenlijk op hoogte in het geval van een dakterras of balkon? Ook op een paar vierkante meter kun je een groene droomplek creëren! En bij nieuwbouw heb je het voordeel van een blanco canvas.

Vrouw verzorgt de planten op haar balkon

Verticaal tuinieren

Als je beperkte ruimte hebt, is verticaal tuinieren een geweldige oplossing. Hangende plantenbakken, muurzakken of klimplanten kun je gebruiken om je groene ruimte te maximaliseren. Klimplanten zoals kamperfoelie of clematis zijn niet alleen ruimtebesparend, maar bieden ook schuilplaatsen en voedsel voor vogels. En een klimroos en blauweregen geven in het zomerseizoen een prachtige uitstraling. Of wat dacht je van de wilde wingerd? Die zorgt in de herfst voor een prachtig, rode verkleuring van je dakterras of balkon. Ook fijn: door verticaal te tuinieren houd je wind tegen en vergroot je je privacy!

Bodem

Op een dakterras of balkon is de keuze van de bodem cruciaal voor het succes van je planten. Je planten kunnen immers niet in de volle grond staan. Een goede potgrond biedt de juiste voedingsstoffen en luchtigheid die planten nodig hebben om te gedijen in potten of plantenbakken. Een mix van compost, tuinaarde en eventueel wat organische meststoffen zorgt voor een gezonde start voor je groen.

 

Zorg altijd voor voldoende drainage om te voorkomen dat water zich ophoopt in de potten. Dit doe je door te zorgen voor gaten in de bodem van de potten en een laag grind of kleikorrels op de bodem van de pot te leggen.

Jong meisje verpot planten op het balkon

Lichte materialen

De belastbaarheid van een dakterras of balkon kent zijn grenzen. De inrichting hiervan vereist daarom extra aandacht. Wil je iets op de “grond” plaatsen, zoals vlonders of balkontegels? Ga dan bij voorkeur voor lichte en dunne materialen. Ook de bakken voor beplanting dienen relatief licht te zijn.

Inheemse planten, bloemen & kruiden

Kies voor inheemse planten en bloemen die bijen, vlinders en andere insecten aantrekken. Bloeiende planten zoals lavendel, salie, en korenbloemen zijn niet alleen prachtig om te zien, maar ook geliefd bij bestuivers. Overweeg ook om enkele eetbare planten of kruiden zoals munt, tijm, rozemarijn en basilicum te planten. Deze trekken niet alleen nuttige insecten aan, maar bieden jou ook de mogelijkheid om verse kruiden te plukken voor je maaltijden.

 

Tip! Een klein vogelbadje of een ondiepe schaal met water kan als drinkplaats dienen voor vogels en insecten.

Gemeenschappelijk groen op hoogte bij Amsterdam Vertical

Gezamenlijk dakterras

Woon je in een appartementencomplex met een gezamenlijk dakterras? Dit dakterras behoort tot de zogeheten gemeenschappelijke delen; appartementseigenaars zijn hier gezamenlijk eigenaar van. Het onderhoud en de bijbehorende kosten vallen onder de verantwoordelijkheid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Aan het gezamenlijk dakterras mag je dus niet zomaar iets veranderen zonder toestemming van de VvE. Het eventuele groen wordt in opdracht van de VvE onderhouden door een professionele partij.

Heb je een tuin? Met deze tips maak je hiervan een groene droomplek!

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.