WOZ-waarde bij nieuwbouw

Hoe wordt deze waarde bepaald?

Als huizenkoper krijg je vroeg of laat te maken met de WOZ-waarde van je woning. In het geval van een nieuwbouwwoning zelfs al wanneer je de woning hebt gekocht, maar deze nog niet gebouwd is. Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald bij nieuwbouw en waar wordt deze waarde voor gebruikt?

Man verdiept achter zijn laptop

Wat betekent WOZ?

De afkorting WOZ staat voor ‘waardering onroerende zaken’. Het is de waarde die je woning toegekend krijgt en dient als basis voor de hoogte van de belasting die je moet betalen. Hoe hoger de WOZ-waarde van je huis, hoe meer belasting je moet betalen. De WOZ-waarde wordt gebruikt door de Belastingdienst, je gemeente en het waterschap. Vóór 1994 mocht je als belastingplichtige zelf de waarde van je woning bepalen. Met de invoering van de wet WOZ doen gemeenten dat, met controle door de Waarderingskamer. Dat zorgt voor zo veel mogelijk transparantie en eerlijkheid bij het heffen van de belastingen.

Waardepeildatum

Bij het bepalen van de WOZ-waarde van je woning wordt er onder andere gekeken naar het woningtype, de grootte, de buurt en de staat van onderhoud. Dat gebeurt elk jaar opnieuw door je gemeente. De WOZ-waarde is dan ook de marktwaarde van je woning op 1 januari van het vorige jaar. Dat wordt de waardepeildatum genoemd.

Infographic over de waardepeildatum en de toestandsdatum

Toestandsdatum

De WOZ-waarde loopt dus een jaar achter. Hoe werkt dat dan bij een nieuwbouwwoning, die het jaar daarvoor wellicht nog niet eens bestond? Alleen de grond of een woning die nog gebouwd wordt, heeft immers een andere waarde dan een opgeleverde woning.

Hiervoor is de toestandsdatum belangrijk. De toestandsdatum is de “toestand” van je woning op 1 januari van het betreffende belastingjaar. Aan de start van het lopende jaar dus. Waar bij bestaande bouw de toestandsdatum bijna altijd gelijk is aan de waardepeildatum, hoeft dit bij nieuwbouw niet het geval te zijn.

Bij de toestandsdatum wordt onderscheid gemaakt tussen een niet-woning en een woning.

 

Welke situatie is op jou van toepassing?

 

  • Ik heb een nieuwbouwwoning gekocht, maar bezit alleen nog maar de grond.
    Als de bouw nog niet gestart is, wordt alleen de grond meegenomen in de WOZ-waarde. In dit geval geldt het niet-woning tarief. De gemeente kijkt hierbij naar de waarde van de grond en de gemaakte bouwkosten op de waardepeildatum (1 januari van het vorige jaar).

 

  • Ik heb een nieuwbouwwoning gekocht en de bouw is gestart.
    Zodra de eerste paal in de grond zit, geldt voor je nieuwbouwwoning het woning-tarief. Voor de waardebepaling wordt gekeken naar de toestandsdatum. Hoever is de woning gevorderd op 1 januari van het lopende jaar? De gemeente kijkt naar de mate van gereedheid en berekent de WOZ-waarde volgens een wettelijk vastgesteld percentage.

 

  • Ik heb een nieuwbouwwoning gekocht en deze is opgeleverd.
    Heeft de oplevering plaatsgevonden vóór de toestandsdatum? Dan geldt het woning-tarief en kijkt de gemeente naar de waarde van je nieuwbouwwoning op de waardepeildatum. In dit geval wordt er dus gerekend met al gerealiseerde verkoopprijzen van een jaar eerder. Wanneer deze niet bekend zijn, kijkt de gemeente naar verkoopcijfers van vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

 

De tarieven die je voor een niet-woning en woning betaalt, zijn verschillend. Elke afzonderlijke gemeente is vrij om zelf de hoogte van de onroerendezaakbelasting te bepalen. Als je wilt weten welk tarief jouw gemeente hanteert, kijk dan bij jouw gemeente op de website.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.