Binnendeuren en kozijnen bij nieuwbouw

Welke mogelijkheden zijn er?

Je woning wordt standaard opgeleverd met binnendeuren. Welke dat zijn, verschilt per nieuwbouwproject en vind je terug in de technische omschrijving. Wil je het net even anders? Dan zijn er een aantal zaken die je aandacht verdienen.

Vrouw lacht naar tablet op bed

Een sfeervolle basis

Nadat de indeling van je nieuwe woning definitief is, en dus het exacte aantal binnendeuren in jouw woning vaststaat, krijg je de mogelijkheid om de binnendeuren, binnendeurkozijnen en het deurbeslag voor jouw nieuwe woning uit te kiezen. Ga je voor een klassieke deur met sierlijsten of juist een moderne deur met glas? We hebben vaak voor elke stijl, smaak en wens wel een optie. Met andere binnendeuren en/of deurbeslag geef je je interieur een compleet andere look. Het vormt een mooie basis voor de sfeer die je aan je huis geeft! De binnendeuren, binnendeurkozijnen en het deurbeslag worden voor de oplevering van je woning gemonteerd en afgesteld.

Belangrijk! Bespreek in een vroeg stadium je wensen met je kopersbegeleider. Bij bepaalde deur- en/of kozijnwijzigingen dienen al tijdens de ruwbouwfase voorbereidingen getroffen te worden.

 

 

Bovenlicht

Binnendeurkozijnen in de woning kunnen worden uitgevoerd met bovenlicht of zonder bovenlicht. Wanneer er sprake is van een bovenlicht, wordt er een aluminium stelkozijn toegepast. Dit kozijn vult de totale muuropening van vloer tot plafond. De ruimte tussen de bovenkant van de deur en de onderkant van het plafond, wordt gevuld met een glazenplaat. Dit noemen we een bovenlicht. De voordelen van een bovenlicht:

  • In gangzones waar geen natuurlijk licht binnenkomt, zorgt een bovenlicht voor lichtinval vanuit de slaapkamers. Geen donkere hal dus!
  • Via het bovenlicht boven de deur kun je zien of er licht aan is in de ruimte achter de deur. Zeker door ouders van kleine kinderen kan dit als prettig worden ervaren.

 

Wanneer de deur zonder bovenlicht wordt uitgevoerd, vervalt de glasplaat tussen de bovenkant van de deur en de onderzijde van het plafond. Er wordt een ander kozijn geplaatst en de muur wordt boven de deur doorgetrokken. De opening in de wand rijkt niet meer van vloer tot plafond, maar betreft enkel de hoogte van de deur. Kies je voor een binnendeur met verschillende glasvlakken, dan kan het bovenlicht het patroon wat verstoren. Het is dan mooier om het bovenlicht te laten vervallen.

Stomp of opdekdeur

Stompe deur of opdekdeur

De binnendeuren in een nieuwbouwwoning worden uitgevoerd in opdek of in stomp. Bij een stompe deur valt de deur geheel in het kozijn en wordt de deur afgehangen met scharnieren. Het kozijn en de deur lopen in dit geval vlak in elkaar over. Bij een opdekdeur valt de deur vóór het kozijn. Dit type deur wordt afgehangen met paumelles. Welk type deur er in de basis in jouw nieuwe woning wordt toegepast, lees je in de technische omschrijving. Wanneer je kiest voor een stompe deur in plaats van een opdekdeur, dan wordt zowel het kozijn als de deur aangepast.

Binnendeuren en balansventilatie

Wat heeft een binnendeur met balansventilatie te maken? Door de wijze waarop nieuwbouwwoningen mechanisch worden voorzien van luchttoevoer en -afvoer, is er circulatie door de woning nodig. De lucht wordt via inblaas- en afzuigventielen in het plafond door de gehele woning gevoerd. Dit gebeurt via de ruimte die tussen de onderzijde van de deur en de vloer wordt vrijgehouden. Door deze ruimte kan de lucht van de ene naar de ander ruimte stromen. Schrik dus niet van de ‘kier’ onder de deuren, dit draagt bij aan een fijn binnenklimaat.

 

Stalen of houten kozijnen

De kozijnen in een nieuwbouwwoning kunnen worden uitgevoerd als stalen montagekozijn of als houten montagekozijn. Door het verschil in materiaal, verschillen deze typen kozijnen in uiterlijk en benodigde mate van onderhoud. Een houten kozijn vraagt over het algemeen meer onderhoud, aangezien dit type kozijn bij oplevering vaak enkel is voorzien van grondverf. De uiteindelijke laklaag en het onderhoud wat benodigd is bij schilderwerk, dien je dus nog zelf uit te (laten) voeren. Een houten kozijn geeft je daarentegen wel de flexibiliteit om de kleur te bepalen. Houten montagekozijnen zijn niet bij elk project mogelijk in verband met de bouwkundige uitgangspunten. Je kopersbegeleider zal je informeren over de keuzemogelijkheden.

Zwart wit interieur met visgraatvloer

De stalen taatsdeur

Een stalen binnendeur met glas is bijna niet meer weg te denken uit een hedendaags interieur. Dit kostbare maatwerkproduct kan vaak niet binnen de standaardpakketten worden gekozen. Hiervoor heb je een specialistische partij nodig, die de stalen binnendeur op maat maakt en deze plaatst nadat de afwerking van de wanden gereed is en de vloer gelegd is. Wil je na oplevering een stalen taatsdeur laten plaatsen? Dan hebben we een aantal tips voor je:

  • Een stalen taatsdeur wordt met een scharnier in de vloer bevestigd. Houd hier rekening mee ten behoeve van de vloerverwarming. Er is een vloerverwarmingsvrije zone nodig, zodat de schroeven de vloerverwarming niet beschadigen.
  • Heb je een appartement gekocht? Dan is het belangrijk om je te realiseren dat een stalen taatsdeur altijd in zijn geheel wordt geleverd. Informeer dus naar de afmetingen van de lift of naar andere mogelijkheden, zoals het huren van een hoogwerker na de oplevering.
  • Geef bij je kopersbegeleider aan dat je een stalen taatsdeur wil laten plaatsen. Hij of zij informeert je graag over meer zaken waar je rekening mee moet houden.
Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.