Akoestiek in je nieuwbouwwoning

Creëer een comfortabele en gezonde leefomgeving

Bij het inrichten van een nieuwbouwwoning is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de esthetische aspecten, maar ook naar de akoestiek. Akoestiek heeft namelijk een grote invloed op de sfeer en beleving in een ruimte. In dit artikel lees je meer over hoe je de akoestiek in jouw nieuwbouwwoning kunt verbeteren.

1. Kies de juiste materialen

Het kiezen van de juiste materialen kan een groot verschil maken voor de akoestiek in een kamer. Harde materialen zoals beton, glas en tegels kunnen ervoor zorgen dat geluidsgolven worden weerkaatst, waardoor er een echo ontstaat en het geluid harder klinkt. Zachte materialen zoals tapijt, gordijnen en meubels met stoffen bekleding absorberen juist geluidsgolven, waardoor het geluid wordt gedempt. Zorg dus voor een goede mix van harde en zachte materialen in de ruimte.

2. Maak gebruik van wandaankleding

Heb je een leuk kleed op het oog dat helemaal past bij jouw stijl? Grote kans dat je had bedacht om deze op de vloer te leggen. Maar wist je dat kleden tegenwoordig ook vaak aan de wand worden bevestigd? Een wandkleed verzacht de akoestiek. Een andere optie is het plaatsen van akoestische panelen. Akoestische panelen zijn speciale panelen die geluid absorberen. Deze panelen kunnen bijvoorbeeld aan het plafond of aan de muur worden bevestigd. Er zijn verschillende soorten akoestische panelen verkrijgbaar, in diverse kleuren, maten en materialen. Bijvoorbeeld van kurk. Dat maakt je huis ook direct heel gezellig!

3. Plaats meubels strategisch

Meubels hebben een grote invloed op de akoestiek in een kamer. Plaats bijvoorbeeld een grote boekenkast of een bank tegen een muur om het geluid te absorberen. Vermijd meubels in hoeken en nissen, omdat het geluid daar juist wordt versterkt. Geluidsgolven kunnen in deze gebieden reflecteren en resoneren, waardoor het geluid intenser klinkt.

4. Vergeet de raambekleding niet

Rolgordijnen, vouwgordijnen, jaloezieën: wat betreft raambekleding is er volop keuze. Kies bijvoorbeeld voor dikke gordijnen of vouwgordijnen met een geluidsabsorberende voering. Hiermee voorkom je niet alleen dat er te veel licht binnenkomt, maar demp je ook het geluid van buitenaf.

Het verbeteren van de akoestiek in een nieuwbouwwoning hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door rekening te houden met bovenstaande tips, kun je eenvoudig een comfortabele en sfeervolle ruimte creëren. Vergeet niet dat een goede akoestiek niet alleen belangrijk is voor de beleving van de ruimte, maar ook voor je gezondheid. Te veel geluid kan namelijk leiden tot stress, concentratieproblemen en zelfs gehoorbeschadiging.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.