De 6 fasen van het nieuwbouwproces

Steen voor steen

Het nieuwbouwtraject is veelzijdig, maar een stuk minder ingewikkeld dan vaak gedacht. Een stapsgewijs overzicht van hoe het gehele proces in zijn werk gaat en met wie je precies te maken krijgt, helpt. Van ontwerp tot oplevering, jouw nieuwbouwavontuur begint hier!

Fase 1: de ontwerpfase

Tijdens de beginfase werken de architect, stedenbouwkundige en ontwikkelaar van Heijmans samen om van ‘niets’ naar ‘iets’ te gaan. Deze experts bundelen hun krachten om een fantastisch woonontwerp te realiseren. Hierbij wordt rekening gehouden met leefbaarheid én duurzaamheid. De stedenbouwkundige kijkt hoe het nieuwbouwproject kan worden ingepast in de openbare ruimte. Het stedenbouwkundigplan ligt hieraan ten grondslag. De architect bedenkt vervolgens hoe de woningen eruit moeten gaan zien. Hij kijkt samen met de verkoopmanager naar de woonwensen en vertaalt dit naar een ontwerp met plattegronden en gevels.


Tip: Heeft het project dat jij op het oog hebt al een eigen website? Geef dan ook je woonwensen alvast aan ons door. We horen graag wat je belangrijk vindt en waarnaar je op zoek bent, zodat we dat kunnen meenemen in het ontwerp.

Fase 2: binnenkort in de verkoop

Zodra het definitieve ontwerp klaarligt, start het verkoopteam met de voorbereidingen voor de verkoop. Door je aan te melden voor de nieuwsbrief, blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen. Je weet bijvoorbeeld als eerste wanneer de verkoop van start gaat.

Heb je al inzicht in je financiële situatie? Een online tool kan helpen, maar een gesprek met een financieel adviseur geeft nog meer inzicht. Je wilt tenslotte een fijne woonplek, die bij jouw financiële mogelijkheden past!

Fase 3: start verkoop

Leuk! De verkoop gaat daadwerkelijk van start. Op de projectwebsite vind je alle essentiële informatie, zoals de prijslijst en verkooptekeningen. Alles om de juiste keuze te kunnen maken! Mogelijk wordt voor het project van jouw keuze een verkoopevent georganiseerd. Hier krijg je de mogelijkheid om al je vragen te stellen aan het verkoopteam en/of de makelaar(s). Vervolgens kun je je via het online inschrijfformulier inschrijven op jouw favoriete bouwnummer(s).

Omdat het voor beide partijen prettig is zekerheid te hebben, vragen we je of je een financiële haalbaarheidscheck hebt uitgevoerd en/of een haalbaarheidsverklaring kunt overhandigen. Hierop geeft de (eventuele) geldverstrekker aan dat je de vrij op naam-prijs kunt financieren. Zorg ervoor dat je deze in je bezit hebt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Wil je precies weten wat bij de vrij op naam-prijs is inbegrepen en wat niet? We geven je graag een totaaloverzicht.

Fase 4: toewijzing, gesprekken & bezoek aan de showroom

Na het sluiten van de inschrijfperiode worden de woningen toegewezen op basis van voorkeur. De gelukkigen mogen op gesprek komen bij iemand uit het verkoopteam of de projectmakelaar. Tijdens dit gesprek nemen we alle informatie met je door en lichten we de verschillende mogelijkheden voor meer- en minderwerk toe. Ben je nog steeds geïnteresseerd in de woning? Dan krijg je een ‘optie’ op de woning. De woning is vanaf dan voor jou gereserveerd. Meestal verstrekken we een optieperiode van maximaal twee weken. Zo heb je voldoende tijd om alle informatie nog eens door te nemen en te bepalen of de woning daadwerkelijk jouw droomhuis is. Is dit het geval? Dan volgt een gedetailleerd gesprek over de koop-/aannemingsovereenkomst en kun je overgaan tot het ondertekenen van de overeenkomst!

Krijg je geen woning toegewezen, dan maak je via de reservelijst nog steeds kans.

 

Na het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst neemt de kopersbegeleider contact met je op voor een afspraak. De kopersbegeleider is vanaf dit moment tot aan de oplevering jouw aanspreekpunt. Samen met hem of haar doorloop je het traject voor meer- en minderwerk. Je kopersbegeleider houdt je daarnaast op de hoogte van de vorderingen van de bouw. Uiteraard kun je met vragen bij hem of haar terecht.

 

Bij een droomwoning horen natuurlijk een droomkeuken en -badkamer. Tijd voor een bezoekje aan de showrooms! In samenwerking met onze projectleveranciers hebben we een exclusief sanitair- en tegelpakket samengesteld. Je woning wordt hier standaard mee uitgerust. Wil je liever iets anders? Dat kan natuurlijk ook. Je woning wordt meestal opgeleverd zonder keuken. Je kunt deze dus helemaal naar eigen smaak (laten) ontwerpen. De keukenleveranciers waarmee wij samenwerken hebben voor elk project een mooie projectaanbieding gemaakt en zijn volledig op de hoogte van de technische mogelijkheden in de woning.

Fase 5: bouw

Ondertussen kan ook de échte bouw beginnen. Een feestelijk moment! Op het start bouwfeestje en tijdens speciale kijkdagen zie je met eigen ogen de vorderingen en ontmoet je je nieuwe buren. Daarnaast organiseren we een inmeetdag. Tijdens de inmeetdag is het mogelijk om, eventueel samen met specialisten, zaken op te meten. Zo ben je op tijd voor het bestellen van vloeren en gordijnen. Richting het einde van de bouwfase vindt de voorschouw plaats: een kijk- en controlemoment. Zie dit moment als een voorlaatste inspectie. Je krijgt de gelegenheid om je nieuwe woning te bekijken en te controleren of alles is uitgevoerd volgens afspraak.

Je nieuwe woning wordt met de grootst mogelijke zorg gebouwd, maar het blijft mensenwerk. Kom je zaken tegen die niet kloppen? Geef dit dan aan ons door. Op deze manier kunnen eventuele gebreken vaak al voor de oplevering verholpen worden. Nog even en je ontvangt de sleutel van je splinternieuwe thuis!


Tip: Denk eraan je inboedelverzekering tijdig te regelen. Bij aankoop van een (nieuwbouw)woning zijn er ook een aantal verzekeringen verplicht.

Fase 6: oplevering

Het moment waarop je hebt gewacht: de oplevering! Samen met de opzichter loop je nog een laatste keer door en rond je nieuwe woning. Eventuele onvolkomenheden in een van de binnenruimtes of aan de buitengevel, kun je uiteraard aangeven. De opzichter noteert bijzonderheden op het zogenaamde proces-verbaal van oplevering, dat door beide partijen wordt ondertekend. Deze gebreken worden afhankelijk van de ernst van het gebrek en levertijden meestal binnen 3 weken na oplevering opgelost. Zijn alle facturen voldaan, dan is de sleutel van je woning voor jou! Nu ben je klaar voor de volgende fase: de woning woonklaar maken. Hoe gaan de vloerafwerking, wandafwerking en het creëren van een fijne woonsfeer in zijn werk? Heb je al nagedacht over de invulling van je eventuele tuin? Geen zorgen, ook hiervoor kun je op ons rekenen.


Tip: Ben je lid van Vereniging Eigen Huis? Dan kun je een onafhankelijke deskundige van Vereniging Eigen Huis meenemen naar de oplevering!

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.