Het bouwdepot bij nieuwbouw

Wat is het en hoe werkt het?

Een geldpotje hiervoor, een spaarpotje daarvoor. Als we niet in een online wereld zouden leven, zou je boekenplank tijdens de aankoop van een nieuwbouwwoning vast volstaan met verschillende potjes op een rij. Een voor de tuin straks of die ene mooie bank. We voegen er graag nog een potje aan toe, om het “makkelijker” te maken: het bouwdepot. Klinkt deze term als abracadabra voor jou? Dat snappen we helemaal. We leggen het je graag uit!

Stel met financieel adviseur

Het nieuwbouwdepot

Een hypotheek afsluiten is niets anders dan een groot geldbedrag lenen bij bijvoorbeeld een bank of andere verstrekker. Koop je een bestaande woning, dan maakt de hypotheekverstrekker het totale aankoopbedrag van je nieuwe huis over naar de verkopende partij en los jij je hypotheekbedrag binnen een bepaalde tijd af. Bij nieuwbouw werkt dit net even anders. De woning moet immers nog gebouwd worden en je koopt niet van een vorige bewoner.

Sluit je een hypotheek voor een nieuwbouwwoning af, dan wordt het bedrag dat je leent (deels) in een bouwdepot gestort. Dit is een aparte rekening – een potje bij je hypotheekverstrekker – waaruit je de facturen voor de bouw van je nieuwe woning betaalt. In de meeste gevallen stuur je deze facturen direct door naar je hypotheekverstrekker, die zorg draagt voor de betaling. Dankzij deze constructie worden de kosten van de bouw meegenomen in de hoogte van je hypotheek.

 

Bouwfases & betalingstermijnen

Een nieuwbouwwoning die nog niet is opgeleverd betaal je niet in één keer, maar in delen. Dit gaat naar rato van de uitgevoerde werkzaamheden, conform je koopcontract. Voor de betaaltermijnen geldt een vooraf vastgesteld betalingsschema dat samenhangt met de voortgang van de bouw. Het begint met het betalen van de grondtermijn. Daarna volgen per gereed onderdeel de termijnfacturen. Met elk betaald termijn raakt het bouwdepot logischerwijs leger, je hypotheekmaandlast hoger, maar kom je dichterbij jouw droomwoning!

 

Een overzicht van de grond- en termijnfacturen vind je terug in de koop-/aannemingsovereenkomst van jouw woning

Jong gezin op de bank

Wat mag je betalen vanuit je bouwdepot?

Uit je bouwdepot mag je meer betalen dan alleen de termijnbedragen voor de aannemer, mits je je hypotheek hebt verhoogd met de extra zaken die je aan je nieuwe woning wilt toevoegen. Alles wat vastzit aan je woning en je dus niet meeneemt als je ooit nog zou gaan verhuizen, kan je in principe betalen vanuit je bouwdepot. Denk bijvoorbeeld aan je nieuwe keuken of de afwerking van de muren. Hiervoor dien je wel de facturen te overleggen aan de hypotheekverstrekker. Het bouwdepot is niet bedoeld voor je interieur.

Rente

Net als bij een spaarrekening, ontvang je rente over het bedrag van je bouwdepot. Steeds als je een factuur betaalt uit je bouwdepot, neemt de hoogte van je bouwdepot af. En daarmee de rente die je ontvangt. Je hypotheek, en de rente die je daarvoor juist moet betalen, blijft wel gelijk. Dit betekent dat terwijl de bouw vordert, je maandlasten onder de streep toenemen. We noemen dit het renteverlies tijdens de bouw. De hypotheekrente zelf is fiscaal aftrekbaar.

 

Als de kosten tegenvallen…

Kom je gedurende het bouwproces voor hogere kosten te staan dan je had verwacht, dan kan je je bouwdepot verhogen. Op voorwaarde dat het bedrag verantwoord is in jouw financiële situatie. Of dat zo is, bepaalt je hypotheekverstrekker. Deze zal opnieuw een berekening voor je maken om te kijken of een verhoging in jouw geval verstandig en haalbaar is. De hypotheekverstrekker houdt hierbij onder andere rekening met de waarde van de woning en je financiële draagkracht.

Man lacht naar tablet op bank

…of meevallen

Is de bouw van je woning klaar, dan stopt je bouwdepot. Soms is er nog een bedrag over in je bouwdepot. In overleg met je hypotheekverstrekker bepaal je wat daarmee gebeurt. In de meeste gevallen wordt het restbedrag uit je bouwdepot gebruikt om het totale hypotheekbedrag te verlagen. Dat is een mooie meevaller!

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.