Hoe onderhoud ik? #1

Mijn zonnepanelensysteem

Blij als de zon schijnt? Die blijdschap wordt alleen maar groter als het dak van je huis voorzien is van zonnepanelen. Zonnepanelen wekken groene energie op en dragen daarmee bij aan een beter milieu, een gunstiger energielabel en een lagere energierekening. Wat een geluk dus dat de meeste nieuwbouwwoningen tegenwoordig worden uitgerust met zonnepanelen!

 

Zonnepanelen hebben in principe weinig onderhoud nodig. Toch is het goed om ze elk jaar eens te checken, bijvoorbeeld op de aanwezigheid van bladeren of takken op en rondom de panelen. Zo weet je zeker dat je systeem optimaal rendabel blijft. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit het beste doet.

Man loopt langs nieuwbouwwoningen in ondergaande zon

De panelen

Het zonnepanelensysteem bestaat uit twee hoofdcomponenten: de zonnepanelen en de omvormer. Een zonnepaneel hoeft in principe niet schoongemaakt te worden, omdat het voorzien is van een zelfreinigende laag die ervoor zorgt dat het paneel schoonspoelt bij een regenbui. Uitzonderingen hierop zijn panelen die onder een kleinere hoek dan 15 graden liggen en panelen die in een omgeving met veel (fijn)stof of zand zijn geplaatst.

Als de panelen toch schoongemaakt moeten worden, gebruik dan alléén water en een zachte spons. Schoonmaakmiddel kan leiden tot strepen op de zonnepanelen, die de straling van de zon kunnen weerkaatsen. Dat leidt tot het tegenovergestelde effect, een verminderd rendement. Gebruik ook geen schuurspons om de panelen schoon te maken. Dit kan krassen veroorzaken. Onjuiste behandeling van de zonnepanelen kan de werking verminderen en zorgt voor verval van de garantie. Ga je liever niet het dak op? Roep dan de hulp van een glazenwasser in voor het reinigen van je zonnepanelen.

Nieuwbouwwoningen met zonnepanelen tijdens de avonduren.

De omvormer

Binnen het zonnepanelensysteem speelt de omvormer een cruciale rol. Om te voorkomen dat de omvormer te heet wordt, geeft deze zijn warmte af door middel van de koelribben aan de achterkant van de omvormer. Daar moet genoeg ruimte zijn voor ventilatie. De omvormer wordt zo geplaatst dat er minimaal 20 centimeter vrije ruimte is aan alle zijden van de omvormer, ook aan de voorkant. Toch een storing? Ga bij een storing nooit zelf sleutelen aan het systeem, maar neem contact op met een elektrotechnisch installatiebedrijf. Sommige mensen kiezen ervoor om eens in de twee tot vijf jaar hun zonnepanelensysteem te laten checken door een installateur.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.