Duurzaam en energiezuinig wonen

10 tips om de puntjes op de i te zetten

Met een prachtig energielabel voldoet je nieuwbouwwoning aan alles wat je je maar kunt wensen. Van uitstekende isolatie tot zonnepanelen en HR++ of zelfs HR+++ glas. Kun je je voorstellen dat er nóg meer duurzame winst te behalen valt? Met enkele eenvoudige acties vervolmaak je je woning tot een duurzaam en energiezuinig woonvoorbeeld.

 

Tochtstrips of een elektrische deken? Niet in jouw huis! Vrijwel alle grondgebonden nieuwbouwwoningen en de meeste appartementen van Heijmans hebben minimaal energielabel A+++. Dat is een top score, waarmee jouw woning méér dan toekomstproof is. De grote energiebesparende maatregelen zijn meegenomen tijdens de bouw en uiteraard is gedacht aan duurzaamheid wat bijvoorbeeld materiaalgebruik betreft. Maar duurzaam wonen gaat over meer dan zonnepanelen en een warmtepomp. De inrichting van je woning, maar ook jouw dagelijkse routines dragen bij aan je footprint. Het is aan jou om de laatste duurzame puntjes op de i te zetten. Dus: zet je mindset op milieu en denk aan onze wereld! We helpen je graag op weg.

Vrouw opent gordijnen

1. Raambekleding

Raambekleding doet meer dan alleen zorgen dat niemand naar binnen kan kijken. Er zijn allerlei soorten thermische raambekleding zoals isolerende gordijnen van speciale stof of vouwgordijnen met een aluminium coating. Naast het effect op je energieverbruik, dragen ze bij aan het wooncomfort. Allereerst vanwege het warme gevoel dat ze geven tijdens koude dagen en de juist zonwerende werking op warme zomerdagen. Raambekleding dempt geluid, wat een aangenaam effect heeft op de akoestiek in de ruimte.

2. Douchen

Met een goede waterbesparende douchekop is het mogelijk om 60% op je watergebruik te besparen, zonder dat je dit merkt aan de douchestraal. Sommige douchesystemen beschikken, net als je wasmachine, over een eco-knop of een dimmer die je douchestraal verfijnt. En douche niet te lang, want water is wereldwijd een schaars goed. Maximaal vijf minuten? Dat lukt je vast.

 

3. Verlichting

Een gloeilamp produceert veel warmte. Voel maar eens, voorzichtig. Die warmte is energie die volledig verloren gaat. Vervang daarom je lampen door ledverlichting. Om ervoor te zorgen dat licht niet nodeloos brandt, kun je tijdklokken plaatsen. Of nóg beter: sensoren. Dan gaat het licht alleen aan als het nodig is en schakelt het vanzelf weer uit.

 

4. Brievenbus

Sommige brievenbussen zijn een echt tochtgat. Voel je tocht als je je hand ervoor houdt? Plaats eenvoudig een tochtborstel.

Windmolens in groen landschap

5. Energie

In je nieuwe huis moet je een keuze maken voor een energieleverancier, tenzij jouw nieuwe woning wordt aangesloten op stadsverwarming (in dat geval is er vanuit het project al een leverancier gekozen). Vanuit energie- en duurzaamheidsperspectief kies je het best voor een groene leverancier. Wist je dat een gemiddeld gezin met groene energie jaarlijks ongeveer evenveel CO2-uitstoot bespaart als 45 uur vliegen? Groene stroom is overigens niet duurder dan grijze. Het loont de moeite om je hierin te verdiepen.

6. Opladers

Haal opladers uit het stopcontact en zet apparatuur niet op stand-by, maar écht uit. Zo voorkom je zinloos energieverlies. Is dat niet gemakkelijk besparen?

 

7. Apparatuur

Een verhuizing is het moment om te kijken wat je allemaal in huis hebt. Neem ook eens je apparaten onder de loep. Heb je verouderde, energieslurpende apparatuur in huis? Denk er eens over om deze te vervangen door slimme, energiezuinige apparaten. Let wel op dat je niets ‘weggooit’, wat nog prima een paar jaar meekan. Want dat zou een niet erg duurzame daad zijn.

Modern interieur aardetinten

8. Duurzame meubels

Wil je een duurzaam interieur? Van design tot karakteristiek: voor alles is tegenwoordig een duurzame versie te vinden. Ga voor vintage en kies voor tweedehands. Of ga op zoek naar tijdloze kwaliteit, die misschien wel een leven lang meegaat. Je vindt tegenwoordig de mooiste designs gemaakt van duurzame materialen, zoals gerecycled papier, kurk of bamboe. Zelfs van schimmels worden meubels gemaakt! Trendvoorspellers hopen en verwachten dat dit de materialen van de toekomst zijn.

9. Een groene tuin

Zit er een tuin bij je nieuwbouwwoning? Betegelen van je patio of aanleggen van kunstgras: beide zijn vanuit het oogpunt van milieu en duurzaamheid geen goed idee. Zo belemmeren tegels de afwatering en wordt kunstgras ’s zomers bloedheet. Écht groen doet het daarentegen overal en altijd goed. Een groene tuin is een feest voor bijen en vlinders en helpt het ontstaan van een rijk bodemleven. Bovendien is het goed voor de waterhuishouding in je tuin én daarbuiten. Maar groen is niet alleen buiten goed. Ook binnen, met name voor het binnenklimaat in je woning. Bepaalde plantsoorten hebben zelfs een luchtzuiverende werking en (zelfs alleen al de kleur) groen heeft een rustgevend effect op je.

 

10. Mobiliteit

Last but not least: maak er een sport van en laat je auto eens wat vaker staan. Pak de fiets of ga te voet. Goed voor je gezondheid, goed voor de wereld.

 

Duurzaam doen is niet moeilijk. Als je weet hoe en waarvoor je het doet, is het nog leuk ook. Zeker als je start met een grote voorsprong in je energiezuinige nieuwbouwwoning.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.