Slim gebruik van je warmtepomp

Voor een koele nieuwbouwwoning in de zomer

In Nederland is het sinds 1 juli 2018 verplicht om nieuwbouwwoningen gasloos te bouwen. Dit betekent dat we onze nieuwbouwwoningen niet meer op het gasnet aansluiten en alternatieve, duurzame verwarmingsmethoden gebruiken. De warmtepomp is er daar één van.

Vrouw in bloemenveld met ondergaande zon

Warmtepompen zijn energie-efficiënt en milieuvriendelijk. Ze halen maar liefst tot 80% van hun geproduceerde warmte uit een omgevingsbron, zoals lucht, bodem of grondwater en stoten amper CO2 uit. Hoewel ze vooral bekend zijn om hun vermogen om woningen in de winter te verwarmen, kunnen ze ook uitstekend koelen tijdens de warmere maanden. Fijn, met de zomer in het verschiet!

Hoe werkt koelen bij een warmtepomp?

Hoe een warmtepomp koelt, hangt af van het systeem in je nieuwbouwwoning en het type bron dat je gebruikt.

Bodemwarmtepomp

Bij een bodemwarmtepomp wordt de gunstige ‘koude’ bodemtemperatuur opgepompt via een ondergrondse buis die tussen de 100 en 300 meter diep is. In dit geval koelt je warmtepomp passief en is de compressor in je warmtepomp niet nodig. In de zomer schakelt de vloerverwarming om naar vloerkoeling, zodra je de temperatuur op de thermostaat verlaagt. In plaats van warm water stroomt er dan koel water door het systeem. De temperatuur in je woning zakt hierdoor zo’n 3 à 4°C. Heerlijk! En dat ook nog eens op een heel energiezuinige manier. Bijkomend voordeel: de warmte die de warmtepomp in de zomer uit je woning haalt, wordt feitelijk terug in de bodem gestopt. Deze warmte wordt in de winterperiode weer gebruikt voor de verwarming! Dit resulteert in een hoger rendement gedurende de wintermaanden.

Lucht-water-warmtepomp

Bij actieve koeling bij een lucht-water-warmtepomp wordt de werking van de warmtepomp omgedraaid, waardoor het water in de verwarmingsinstallatie wordt gekoeld in plaats van verwarmd. De ingebouwde compressor koelt het water. Dit is dus een vorm van actieve koeling en is helaas minder energiezuinig. Heb je zonnepanelen die in de zomer veel elektriciteit opwekken? Dan kun je die stroom goed gebruiken voor het energieverbruik van de koelende warmtepomp. Let op: de optie voor koeling is niet standaard ingebouwd in elke lucht-water-warmtepomp.

Het te bereiken koeleffect hangt natuurlijk ook af van de hoeveelheid zonnewarmte die door het glas naar binnenkomt, de warmteontwikkeling in huis bij bijvoorbeeld koken en hoe goed je ventileert.

Vakantietip

Schakel je warmtepomp in de zomer niet uit!

 

Een warmtepomp werkt het zuinigst wanneer de temperatuurinstelling constant blijft. Laat je warmtepomp daarom altijd aan staan, het liefst op zo’n 20°C. Oók als je op vakantie gaat. Zo bespaar je – hoe tegenintuïtief het misschien voelt – de meeste energie. Zet je de warmtepomp tijdens je vakantie uit, dan moet de warmtepomp bij terugkomst extra hard werken. Wat je hebt bespaard tijdens je vakantie, verlies je dan opnieuw.

 

Bovendien is je warmtepomp altijd aan laten staan het veiligst. Hiermee voorkom je een legionellabesmetting. De legionellabacterie kan groeien in stilstaand water bij temperaturen tussen de 20°C en 50°C en bij douchen en baden loop je in dat geval risico. Voorkomen is beter dan genezen, houd je warmtepomp aan!

 

Een leuke zomer toegewenst!

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.