Een hypotheek op latere leeftijd

Er is meer mogelijk dan je denkt

“Hoe ouder je bent, hoe beter je weet wat je wilt”, toch? Bijvoorbeeld een nieuwe woning om gelijkvloers, kleiner of dichter bij je (klein)kinderen te wonen! Ook op latere leeftijd is het vaak mogelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten of een bestaande hypotheek te verhogen. Het goede nieuws is dat hier geen maximale leeftijd aan verbonden is. Wel zijn er een aantal aandachtspunten en zit er een verschil in de voorwaarden voor het verkrijgen van een hypotheek op latere leeftijd.

Minder dan 57 kaarsjes op je verjaardagstaart

Ben je jonger dan 57 jaar en ga je binnen nu en 10 jaar nog niet met pensioen? Dan gelden de reguliere hypotheekvoorwaarden. In de hypotheektoetsing wordt de hoogte van je inkomen, de waarde van de woning en het actuele rentepercentage meegenomen. Het loont dus om vóór je 57e een hypotheekgesprek in te plannen, zodat je huidige inkomen nog wordt meegenomen in de hypotheekberekening en je meer financiële ruimte hebt.

Oma met kleindochter in de keuken

Je pensioeninkomen

Wat je maximaal kunt lenen verandert wanneer je 57 jaar of ouder bent. Vanaf 10 jaar vóór je AOW-leeftijd wordt je inkomen namelijk getoetst op basis van je pensioeninkomen. Geldverstrekkers kijken naar je inkomen als je met pensioen bent en tot welk bedrag het verantwoordelijk is om te lenen. Zo weet je dat je je maandelijkse hypotheeklasten na je pensioen kunt blijven dragen. Je pensioeninkomen is doorgaans lager dan je huidige inkomen, waardoor je maximale hypotheek lager kan uitvallen. Heb je naast AOW ook ouderdomspensioen en/of andere pensioenaanvullingen? Dan ligt je leencapaciteit een stuk hoger. En ben je in de gelukkige omstandigheid dat je overwaarde hebt op je huidige woning, dan kun je deze overwaarde natuurlijk ook nog gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning.

Looptijd en levensverwachting

De looptijd van een hypotheek is voor ouderen hetzelfde als voor jongere mensen, namelijk maximaal 30 jaar. Dit betekent dat je ook op latere leeftijd de mogelijkheid hebt om je hypotheek over een lange periode te spreiden, wat kan helpen om de maandlasten beheersbaar te houden. Je levensverwachting heeft met je leencapaciteit niets te maken.

 

Nieuwbouw en bouwtijd

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning is het belangrijk om rekening te houden met de bouwtijd. Het kan zijn dat je enige tijd moet wachten voordat je de woning kunt betrekken, afhankelijk van de voortgang van de bouw. Heb je een (levensloopbestendige) nieuwbouwwoning op het oog? Informeer de projectmakelaars dan naar de bouwtijd. Zij denken graag met je mee en helpen je de mogelijkheden te overwegen.

Goed verzekerd

Sluit je een hypotheek af met NHG, dan ben je zeker van een verantwoorde lening. NHG biedt je een vangnet als je door onvoorziene omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld bij het verlies van je partner. Om voor een hypotheek met NHG in aanmerking te komen mag de prijs van de woning niet hoger zijn dan € 450.000,- in 2025.

Het is daarnaast raadzaam om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Deze verzekering zorgt voor financiële zekerheid als je overlijdt. De eenmalige uitkering stelt je nabestaanden in staat de hypotheek (deels) af te lossen.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.