Minder beton, gelijke draagkracht
Nieuwbouwproject Blent vlakbij Nijmegen had de primeur. De eerste ECO-palen® zijn daar na uitgebreide tests inmiddels succesvol geïmplementeerd. Deze heipalen, die in de grond worden gebracht om er vervolgens stabiel huizen op te kunnen bouwen, bieden dezelfde eigenschappen als traditionele heipalen, maar dan met een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot.
De paal heeft een massieve kop en voet van gewapend beton. In het midden is de paal hol. De voet moet massief zijn vanwege het draagvermogen. Het moet de woning die erop komt, kunnen dragen. De kop is eveneens massief. Daardoor kan deze heipaal, net als een normale heipaal, de grond in geheid worden zonder te breken. Als toekomstige bewoner merk en zie je geen verschil, omdat ze net als traditionele heipalen onder de grond zitten.
CO2-reductie
Door de holte wordt 30% beton bespaard, wat leidt tot een CO2-reductie van zo’n 25%. De lichtere heipaal zorgt bovendien voor efficiënter transport met minder CO2-uitstoot, waarbij gebruik wordt gemaakt van een elektrische vrachtwagen. Dit samen zorgt voor een belangrijke duurzaamheidswinst!
De eerste ervaringen met de ECO-paal® zijn positief. We hopen de ECO-paal® daarom nog veel vaker toe te passen binnen onze nieuwbouwprojecten. Het eerst volgende project op de planning? Fase 1 van Feel Good Mortiere in Zeeland!