Leencapaciteit voor nieuwbouw verhoogd

Grotere rol voor het energielabel

Heb je een nieuwbouwwoning op het oog? Dan is er goed nieuws! Vanaf 1 januari 2024 wijzigen de leennormen voor het hypothecair krediet. Dit betekent dat je voor de aankoop van een nieuwbouwwoning méér mag lenen. Deze (extra) leenruimte kan oplopen van € 20.000,- tot zelfs € 50.000,-.

 

Elk jaar worden de leennormen voor hypotheken vastgesteld. Het kabinet laat zich hierin adviseren door het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Er wordt gekeken of de (nieuwe) normen niet leiden tot onverantwoorde financiële risico’s voor huishoudens. Bij de aankoop van een woning ga je als koper een grote financiële verplichting aan. Om die reden is het belangrijk dat de nieuwe regels wel blijven aansluiten op de persoonlijke (financiële) situaties van kopers.

Lachende vrouw met tablet op een bank

Grotere rol voor het energielabel

Eén van de grote veranderingen is dat vanaf 2024 het energielabel van je woning leidend is bij de hypotheekverstrekking. Hoe beter het energielabel is, hoe meer leenruimte je krijgt. Nieuwbouw heeft hier dus een flink streepje voor! Vrijwel alle grondgebonden nieuwbouwwoningen en de meeste appartementen van Heijmans hebben minimaal energielabel A+++. Hieronder zie je per energielabel wat dit betekent voor de extra leenruimte die je kunt krijgen:

  • A+ of A++: € 20.000,-
  • A+++: € 30.000,-
  • A++++: € 40.000,-
  • A++++ met een energieprestatiegarantie voor 10 jaar: € 50.000,-

 

Achter de nieuwe leennormen schuilt het idee dat hoe energiezuiniger je woning is, hoe lager je energielasten zijn. En alles wat je niet hoeft te betalen aan een energiemaatschappij, kun je besteden aan je hypotheeklasten!

 

Ben je alleenstaand?

Als alleenstaande een huis kopen lijkt vaak een onmogelijke opgave. Om deze groep iets meer financiële ruimte te bieden bij het kopen van een woning, wijzigt er vanaf het nieuwe jaar meer. Ben je alleenstaand en verdien je minimaal € 28.000,- per jaar? Dan mag je vanaf 1 januari 2024 voor een woning € 16.000,- aanvullend lenen.

man die iets invult met een pen

Vraag je hypotheekadviseur

Ben je benieuwd welke mogelijkheden dit jou biedt? Laat je (financiële) woonwensen toetsen door een financieel adviseur en/of hypotheekverstrekker. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gaat het krijgen van een hogere maximale hypotheek voor de aankoop van een energiezuinige woning altijd gepaard met een individuele beoordeling. Bovendien zal een hypotheekverstrekker ook altijd controleren wat het energielabel van de woning is.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.