Voldoende wandcontactdozen in je nieuwe woning

Zo maak je de juiste keuzes voor meerwerk

Een spinnenweb van stekkerdozen waar je de stofnesten uit moet vissen en die bovendien niet erg veilig zijn of telkens de stekker uit het koffiezetapparaat moeten trekken om de blender te kunnen gebruiken. Dat wil je voorkomen en in het geval van nieuwbouw kán je dat ook voorkomen. Tijdens het nieuwbouwproces krijg je vroeg of laat de vraag of je extra wandcontactdozen (WCD) wil in je nog te bouwen woning. Laat je de extra wandcontactdozen tijdens de bouwfase plaatsen, dan profiteer je van het gemak dat je elektraplan na oplevering meteen op orde is.

De basispunten

Op de verkooptekening die bij jouw nieuwe woning hoort, staan de basispunten van de wandcontactdozen aangegeven. Het minimaal aantal standaard wandcontactdozen is berekend volgende de NEN-1010 norm, een norm die als doel heeft om een veilige installatie te realiseren.

 

Meer is mogelijk binnen de kaders

Extra wandcontactdozen vallen onder het meerwerk. Op de meerwerklijst staan de opties voor extra werkzaamheden die uitgevoerd kunnen worden. De posities en hoogtes van de extra wandcontactdozen zijn vooraf bepaald. Voor welke extra wandcontactdozen kies je? Houd de volgende tips in gedachten!

Algemene (maar gouden) tips

Less is… in dit geval niet slim

Met stip op 1: zorg liever voor te veel dan te weinig wandcontactdozen in je woning en onderschat het aantal wandcontactdozen dat je nodig hebt niet. Je gebruikt er meer dan je waarschijnlijk door hebt! Denk goed na welke wandcontactdozen vast ‘bezet’ zijn en tel daar 1 à 2 wandcontactdozen per plek bij op voor de apparaten die je incidenteel wil inpluggen, zoals je telefoonoplader. Je kunt bij nieuwbouwprojecten vaak gemakkelijk het aantal wandcontactdozen uitbreiden op de plaats waar al een wandcontactdoos wordt geplaatst. Een enkele wandcontactdoos wordt dan een dubbele wandcontactdoos.

Houd rekening met de toekomst

Een interieurplan kan houvast geven bij het bepalen van je stroompunten in huis, maar bijt je vooral niet vast in de manier waarop je nu denkt dat je je meubels gaat neerzetten. Wellicht wil je over een aantal jaar toch de bank aan de andere kant van de woonkamer of ga je voor een hele interieur make-over. Je behoeften kunnen heel gemakkelijk veranderen, terwijl de plek van een wandcontactdoos vaster is.

Tips per ruimte

Woonkamer

Laten we beginnen bij de ruimte waar je waarschijnlijk de meeste uren overdag doorbrengt, de woonkamer. Het is zinvol om in bijna elke hoek van de woonkamer wandcontactdozen te hebben. Voor al je (sta)lampen, je televisie… Heb je al een plek in gedachten waar je eettafel komt te staan? Kijk op de verkooptekening of daar al standaard een wandcontactdoos wordt geplaatst of dat je deze kan ‘bijkopen’. Mocht dit niet tot de opties behoren dan is er natuurlijk geen man overboord, maar het kan handig zijn om daar een stroompunt te hebben voor wanneer je aan tafel wil zitten met een laptop die opgeladen moet worden. Heb je ook meteen een stroompunt tijdens de feestdagen als het gourmetstel op tafel komt!

Keuken

Naast de wandcontactdozen voor witgoed, heb je wandcontactdozen nodig in de werkzones en in de buurt van de kookzone. Bedenk goed waar je zal gaan staan om een bepaald apparaat te gebruiken. Gebruik je af en toe een staafmixer om de hete soep die nog op de kookplaat staat te pureren? Wil je een melkopschuimer naast je koffiezetapparaat? Wat wordt de plek van je broodrooster, wafelijzer of ander apparaat? De keuken is vaak de plek waar de meeste wandcontactdozen nodig zijn.

Hal, overloop & gangkast

Komen er wandcontactdozen in de hal en de overloop? Deze zijn handig voor wandlampen en om ook die ruimtes te kunnen stofzuigen. Heeft jouw nieuwe woning een vrije berging onder de trap? Kijk of het tot de mogelijkheden behoort om ook daar een wandcontactdoos te laten plaatsen zodat je je stofzuiger uit het zicht kunt opladen.

Slaapkamer

Nachtlampjes, een wekker of ’s nachts je telefoon kunnen opladen naast je bed. In een slaapkamer met een tweepersoonsbed doe je er goed aan om aan weerszijden wandcontactdozen te laten plaatsen. Vergeet ook de wandcontactdoos voor een eventuele tv niet.

Badkamer

Stroom en water klinkt niet als de ideale combinatie. Toch is het aan te raden om ook in de badkamer genoeg wandcontactdozen tot je beschikking te hebben, bijvoorbeeld voor een föhn, scheerapparaat of de oplader van je elektrische tandenborstel. Veiligheid staat voorop en daarom dienen de stroompunten in deze ruimte aan diverse normen en voorschriften te voldoen. Het is fijn om (extra) wandcontactdozen dicht bij de wastafel en de spiegel te hebben.

Buiten

Beschikt de woning die je hebt gekocht over een buitenruimte? Ook daar kun je elektriciteit nodig hebben! Bijvoorbeeld voor een (wand)lamp bij de achterdeur, gezellige verlichting, de grasmaaier, een elektrische warmtelamp of wie weet heb jij wel een elektrische barbecue.

De inhoud van dit artikel is van toepassing op traditionele nieuwbouw en Heijmans Woonconcept-woningen. Bij de houtskeletbouwwoningen van Heijmans Horizon kunnen de mogelijkheden afwijken.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.