Prettiger wonen in een gezond binnenklimaat

Dit kan je gemakkelijk zelf doen

Je slaapt, eet, leert en werkt binnen. Per dag zit je zo’n 20 uur binnen. Best veel toch? Dan is het logisch dat het binnenklimaat gezond moet zijn. Dit is namelijk net zo belangrijk voor je gezondheid als sporten, slapen en goed eten. In een gezond binnenklimaat heb je meer energie, slaap je beter en ben je productiever. Wat kan je zelf doen na oplevering van je nieuwbouwwoning om het binnenklimaat gezond te houden? Wij geven je graag 5 tips.

meisje snuit neus in doekje

1. Neem verontreinigingsbronnen weg

Binnenshuis zijn er verschillende soorten verontreinigingsbronnen. Deze wegnemen is de eerste belangrijke stap. Probeer bijvoorbeeld geen kaarsen te branden en vermijd het (overmatig) gebruik van luchtverfrissers. Hoewel luchtverfrissers in huis vaak worden gebruikt om onaangename geuren te maskeren en de thuisomgeving aangenamer te maken, kunnen ze gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Veel luchtverfrissers bevatten chemische stoffen die bekend staan als vluchtige organische stoffen (VOS). Deze chemicaliën kunnen in de lucht terechtkomen en ingeademd worden. Dit kan zorgen voor luchtwegirritatie, hoofdpijn en allergieën. Vooral bij mensen met astma en gevoelige luchtwegen kan dit leiden tot problemen.

 

Ook goed om te weten: luchtverfrissers maskeren vaak onaangename geuren zonder de onderliggende oorzaak aan te pakken. Dit betekent dat ze de aanwezigheid van potentieel schadelijke stoffen kunnen verhullen.

Rode cat slaapt op bank

2. Ventileren

Ventileren is het proces waarbij ‘verse’ lucht van buiten naar binnen wordt gevoerd en waar tegelijkertijd de ‘gebruikte’ binnenlucht (met een hoger CO2-gehalte) naar buiten wordt afgevoerd. Door goed te ventileren kan voorkomen worden dat hinderlijke en schadelijke stoffen in de woning blijven hangen. Daarnaast zorgt ventilatie voor de afvoer van vocht, menselijk lichaam geproduceerde afvalstoffen en verontreiniging afkomstig van bijvoorbeeld huisdieren.

 

Zorg ervoor dat je het ventilatiesysteem regelmatig schoonmaakt en de filters op tijd vervangt. Een slecht onderhouden ventilatiesysteem kan de luchtkwaliteit verslechteren. Maak de filters van de afzuigkap bijvoorbeeld regelmatig schoon of vervang ze volgens de instructies van de fabrikant. Verwijder opgehoopt vet en vuil uit de ventilatieopeningen. Dit zal niet alleen de prestaties verbeteren, maar ook geurtjes helpen verminderen en de levensduur van de apparatuur verlengen.

 

3. Voorkom vochtproblemen

Schimmels komen altijd en overal voor. Geen wonder, want schimmels bestaan er in meer dan 40.000 soorten. Hoewel sommige soorten van deze micro-organismen nuttig zijn, kunnen andere varianten behoorlijk problematisch zijn voor onze gezondheid. Houd de luchtvochtigheid in huis op een gezond niveau door vochtige gebieden zoals de badkamer en keuken regelmatig schoon te maken en te desinfecteren. Maar ook door de was buiten te drogen, te koken met deksels op de pannen en af en toe een raam of rooster te openen boek je al een sterk resultaat!

Vrouw geeft kamerplant water met gieter

4. Kies voor luchtzuiverende kamerplanten

Wist je dat sommige planten niet alleen zorgen voor sfeer, maar ook een luchtzuiverende werking hebben? Ze kunnen helpen om schadelijke stoffen uit de lucht te verwijderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Luchtzuiverende kamerplanten, zoals de vredeslelie, lepelplant en krulvaren ‘ademen’ via hun bladeren de schadelijke stoffen in en zorgen zo voor een schone lucht. Heerlijk zo’n natuurlijke luchtverfrisser!

5. Kies voor een gezonde stofzuiger

Stofzuigen draagt bij aan een schoon, hygiënisch en stofvrij huis. Daarom is stofzuigen essentieel voor het binnenklimaat en dus voor je eigen gezondheid. Toch komt vooral bij oude stofzuigers fijnstof vrij. Fijnstof bestaat uit zwevende deeltjes van verschillende grootte, herkomst en chemische samenstelling en heeft een negatief effect op de binnenlucht. Moderne stofzuigers mét een HEPA filter geven steeds minder fijnstof af in de lucht omdat lucht die de stofzuiger verlaat eerst door het zogenaamde HEPA filter gaat. Dit HEPA filter vangt dus vrijwel alle fijnstof af. Daarnaast is het belangrijk dat jouw stofzuiger luchtdicht is, zodat de vervuilde lucht niet via openingen weer de ruimte in geblazen wordt.

 

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door gezondbinnen.nl

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.