De Hooge Riet

Monumentaal wonen in Ermelo

Het rijksmomument De Hooge Riet straat allure uit. Schitterende glas-in-lood-ramen, een statig bordes, pergola’s, theekoepels en een grote vijver met een bruggetje. Niet voor niets is De Hooge Riet volgens velen het mooiste gebouw van Ermelo. Het werd in 1939 ontworpen als sanatorium volgens de letterlijke betekenis een gebouw-dat-gezond-maakt. Na jaren van leegstand heeft De Hooge Riet een nieuwe toekomst. Dat geldt voor het monument én voor het monumentale park! De Hooge Riet is nu een plek om te wonen en te genieten.

Het landgoed De Hooge Riet in Ermelo is door Heijmans getransformeerd tot een monumentale woonomgeving, waarbij de groene inrichting voorop staat met behoud van het monument en zorgvuldige inpassing van nieuwbouw.

Vogelvlucht van De Hooge Riet in Ermelo

Over De Hooge Riet

 • Locatie: Ermelo
 • Status: Gerealiseerd (2023)
 • Aantal woningen:
  • 32 appartementen in het monument
  • 28 tweelaagse terraswoningen voor senioren met liftmogelijkheid
  • 10 twee-onder-één-kapvilla’s
  • 8 bestaande (historische) panden
  • 42 sociale huurappartementen

 

Vooraanzicht van De Hooge Riet in Ermelo

Kenmerkend aan De Hooge Riet

De Hooge Riet maakt deel uit van Landgoed Veldwijk. Veldwijk en De Hooge Riet kennen een boeiende historie. Het gebouw is in 1939 ontworpen als sanatorium voor welgestelden. Licht, lucht, ruimte en rust waren de ingrediënten. Vanwege de cultuurhistorische waarde is het gebouw aangemerkt als rijksmonument. Na jaren leegstand kreeg dit bijzondere gebouw een nieuwe toekomst, waarbij nieuwbouw en renovatie elkaar afwisselen.

Verspreid in het historische park zijn sfeervolle tweelaagse terraswoningen gerealiseerd. Aan de lommerrijke lanen langs het park zijn royale twee-onder-een-kapvilla’s gebouwd en in het monument zijn karakteristieke appartementen gerealiseerd.

De vijver op landgoed De Hooge Riet

Samenwerking

Een monumentaal gebouw van ruim 80 jaar oud is natuurlijk niet afgestemd op de duurzaamheidseisen en het comfort van nu. Maar eigentijds comfort en energiezuinig zijn wel de uitgangspunten. Daarom is het monument stevig onder handen genomen. De jas van het gebouw; de zogenoemde thermische schil wordt grondig geïsoleerd zodat de appartementen energiezuinig zijn en comfort bieden. Uiteraard is hier rekening gehouden met voldoende ventilatie mogelijkheden voor een gezond binnenklimaat en doen is dit is zodanig gedaan dat de monumentale waarde van het gebouw behouden blijft.

Partners

Om dit rijksmonument en het landgoed eromheen te renoveren heeft Heijmans samengewerkt met diverse experts: H+N+S Landschapsarchitecten (landschap en binnentuinen), Diederendirrix architecten (nieuwbouw vrije sector), Visser & Bouwman Architecten (sociale huur), Hylkema Architecten en Draisma Bouw (renovatie monument) en De Enk (Hovenier) en natuurlijk de eigen bouwer Heijmans Huizen voor de nieuwbouw en Heijmans Infra voor het bouw- en woonrijp maken.

Het groen van De Hooge Riet in Ermelo

Natuur versterken

Op de Hooge Riet gaan wonen en natuur hand in hand. Er zijn niet alleen woningen gerealiseerd, maar er is óók natuurwaarde toegevoegd. Vanaf het begin zijn er bij het project ecologen en landschapsarchitecten betrokken. Zij denken mee over de inrichting van het gebied en over hoe we de biodiversiteit kunnen versterken. De bomen en het groen op het landgoed zijn zoveel mogelijk bespaart gebleven of kregen middels stichting Struikroven een nieuw thuis.

Om de biodiversiteit te verbeteren, is er beplanting gekozen speciaal voor o.a. vogels, vlinders en egels. Ook zijn er houtwallen en vleermuiskasten geplaatst.

De locatie

Park De Hooge Riet grenst aan het centrum van Ermelo met volop keuze uit restaurants, café’s en een theater. Het NS station ligt pal voor het park: 20 minuten naar hartje Amersfoort, in 30 minuten in Utrecht of Zwolle. De A28 ligt op een paar minuten autorijden.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.