Het financieren van jouw nieuwbouwwoning

Een aantal tips

Koop je een nieuw huis, dan komt daar veel bij kijken. Zo ook het hele financiële plaatje. De aankoop van een nieuwbouwhuis heeft veel voordelen, maar je hebt natuurlijk ook dubbele lasten. We leggen je hieronder de voordelen uit en hoe je met dubbele lasten kunt omgaan.

Duurzaamheidskorting

Handig om te weten is dat je voor het kopen van een energiezuinig nieuwbouwhuis een hogere hypotheek kunt krijgen. Nog een plus: de extra hypotheekrentekorting die een energiezuinige woning oplevert. Een aantal hypotheekverstrekkers stimuleert de aankoop van een energiezuinig en duurzaam huis en geven duurzaamheidskorting. Je kunt dus meer lenen én je krijgt een lagere hypotheekrente. 

bad in badkamer

Meefinancieren

Ook een opsteker: bij nieuwbouw mag je de nieuwe keuken, de badkamer, het toilet en/of andere aanpassingen op het standaard bouwplan voor 100% meefinancieren in het totale hypotheekbedrag.

Overbruggingshypotheek

Een ander punt van aandacht bij nieuwbouw zijn de overbruggingsmogelijkheden voor kopers die al een koopwoning hebben. Van belang is hier vooral de zogenoemde “overbruggingshypotheek”. Deze sluit je af van de overwaarde van jouw oude huis. Meteen na de overdracht los je dat bedrag in één keer weer af. Voordeel hiervan is dat je de overwaarde direct kunt meefinancieren. Hierdoor valt je hypotheek een stuk lager uit.

Man en vrouw drinken koffie en op ipad

Dubbele lasten

Iets anders wat de koop van een nieuwbouwhuis met zich meebrengt: dubbele lasten. Want al staat er nog geen muur overeind, vanaf het moment dat je als koper bij de notaris bent geweest, moet je al deels gaan betalen. En omdat wonen in een huis dat half af is niet echt aantrekkelijk is, zal je – tot de tijd dat het huis wordt opgeleverd – óók nog een andere woning moeten hebben. Gelukkig zijn er oplossingen voor deze dubbele maandlasten tijdens de bouwtijd. Bijvoorbeeld door de hypotheekrente en aflossing tijdens de bouw mee te financieren in de hypotheek. Een hypotheekadviseur kan je goed uitleggen hoe dit precies werkt.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en nieuwe projecten
✓ De nieuwste artikelen over nieuwbouw, boordevol inspiratie en tips!

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.